Itt a jóslat: eddig marad még a tél a medvék szerint
Itt a jóslat: eddig marad még a tél a medvék szerint

A népi hiedelem úgy tartja, hogy ha Gyertyaszentelő Boldogasszony napján a medve előbújik a barlangjából, és meglátja az árnyékát a napsütés miatt, még 40 napig marad a tél. Magyarországon elsőként a Szegedi Vadaspark medvéi jósoltak.

Péntek délelőtt próbára tették időjós képességüket a Szegedi Vadaspark medvéi. Miután kicsalogatták vackukból a két állatot, Mici és Ursula ugyan meglátták az árnyékukat a napos idő miatt, mégsem siettek vissza pihenni. Kíváncsian nézelődtek a kifutójukban, és figyelték a miattuk érkező gyerekeket, majd boldogan felfalták a számukra kikészített mézes zsemlét és kakaós csigát.

Ez utóbbi lehet igazából a magyarázat arra, hogy a két medve miért nem fogta menekülőre az árnyéka láttán, természetes közegükben ugyanis vélhetően nem maradtak volna kinn. Ez pedig azt jelenti a néphagyomány szerint, hogy még 40 napig marad a tél.

Némi reménykedésre adhat okot, hogy a mackók a péksütemények mellett a telet is igyekeztek bekebelezni. A vadaspark munkatársai gyümölcsökből rakták ki a „tél” szót, hogy ezzel is kedveskedjenek Micinek és Ursulának.

Február másodika egyébként más tájakon is az állati időjósok napja. Az Amerikai Egyesült Államokban például a mormoták viselkedését elemezve következtetnek a télből hátralévő időre. Az év más szakaiban pedig akár a mókus, a hód vagy a denevér jelzéseiből is értesülhetünk a küszöbön álló meteorológiai jelenségekről.

Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón számos előadást és kerekasztal-beszélgetést tartottak a szélsőséges és változékony időjárásról, valamint a globális felmelegedésről.

Forrás: hirado.hu
Kiemelt kép: Canva

search icon