John McClane, mentsd meg a karácsonyt!
John McClane, mentsd meg a karácsonyt!

Biztos láttátok már a Die Hard ikonikus képkockájából készült John McClane-karácsonyfadíszt. Az ünnep előtt, utolsó pillanatban még meg lehet csinálni, és 100 százalék, hogy ez lesz a legjobb vicces ajándék az idén.

Az egykori akciósztár, Bruce Willis egészségügyi állapotáról az utóbbi időben csupa rossz hírek érkeztek, és sajnos már az is biztos, hogy nem fogjuk többé mozivásznon látni a Die Hard-filmek, Az utolsó cserkész és az Armageddon legendás színészét, akit egyre inkább maga alá gyűr a frontotemporális demencia nevű kíméletlen betegség. A legtöbb, amit tehetünk a szebb napokat is látott csillagért az, hogy imádkozunk érte és családjáért, újranézzük a legjobb filmjeit a nosztalgia jegyében, illetve karácsonyi díszt készítünk az egyik legismertebb mozija egyik képkockájából, hiszen ezáltal is jelezhetjük ismerőseink felé, milyen fontos szerepet töltött be Willis abban, hogy megszeressük a mozgóképes történetmesélést.

Hogy ne csak a szám járjon, én is elővettem az ollót és a ragasztót, és az otthon és az irodában talált szemétből és eszközökből legyártottam pár ilyen díszt. Most lépésről lépésre bemutatom az elkészítését, hogy neked is meglegyen fél óra alatt.

Hozzávalók:

  • John McClane-kép: innen tudod kellően jó minőségben letölteni (és persze színesben ki kell nyomtatnod);
  • vécépapír– vagy törlőkendő-guriga;
  • kartonlap (én gabonapelyhes dobozból dolgoztam);
  • alufólia (vehetsz külön fényes kartont is hozzá, de az alufóliából is tökéletesen meg lehet oldani);
  • tűzőgép (folyékony ragasztó is megfelel, de nekem így kényelmesebb volt, és semmit nem kentem össze);
  • cellux;
  • olló;
  • spárga, szalag vagy madzag (én az adventi koszorúból megmaradt rafiát használtam kötözésre).
john mcclane die har dísz
A hozzávalók miatt igazi low waste ajándék.

1. lépés

john mcclane die har dísz

Én a lementett képet formázás nélkül 6×8 cm-es méretben nyomtattam ki. Ennél lehet kisebb vagy nagyobb is, de egy hasonló arányú téglalapban kell gondolkozni. Elsőként vágjuk ki a képet!

2. lépés

john mcclane die har dísz

A kép két végét ragaszd rá a gurigára, és vágd le a gurigáról a maradék részt! Ezzel kész is a kúszó John McClane-ed. Ha úgy könnyebbnek találod, előbb a gurigát is méretre vághatod, és aztán ragaszthatsz. Itt persze dolgozhatsz folyékony ragasztóval is, de nehogy átáztasd a képet, ráadásul a technokol a festéket is kiszívja.

3. lépés

john mcclane die har dísz

Most jön a szellőző burkolata. A standard vécépapír-gurigát és a 6×8 cm-es képet használva 9 cm széles és 25 cm hosszú kartoncsíkot kell kivágni. A későbbi téglatest éleit érdemes előre megrajzolni 5 és 6 centiméterenként, és ráhagyni 2–3 centit, hogy össze lehessen tűzni az oldalakat. Az olló hegyével karcold meg a csíkokat, így szépen és pontosan hajlanak az élek, majd hajtogasd össze a dobozt!

4. lépés

john mcclane die har dísz

Vágj le 22–24 cm alufóliát! A fóliával végig óvatosan kell dolgozni, mert csak így marad sima John McClane szellőzője. Majd hajtsd rá a kartonra úgy, hogy a fényesebbik rész legyen kívül!

5. lépés

john mcclane die har dísz

Most a fólia széleit óvatosan hajtsd vissza, majd tűzd végig a végeket!

6. lépés

john mcclane die har dísz

Ha fel akarod akasztani, akkor a fóliázott burkolat közepére fúrj egy lyukat, és fűzz át rajta egy akasztót vagy szalagot! Én maradék rafiát használtam szalag gyanánt.

7. lépés

john mcclane die har dísz

Utolsó mozzanatként tedd be középre John McClane-t, hajtsd rá a külső borítást, és két helyen tűzd össze! Kész is a low waste, kézzel készített, legmenőbb karácsonyi ajándék!

A hulladék kreatív újrahasznosításával közelebb kerülhetünk a fenntarthatóbb életmódhoz, amiről a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expón is sok szó esett. A Your Planet című kiállításon az érdeklődők a fenntarthatóság összes lehetséges módját megismerhették.

Fotók és kiemelt kép: Greendex

search icon