Kiderült, mi lehet a jövő egyik legfontosabb növénye
Kiderült, mi lehet a jövő egyik legfontosabb növénye

Az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében is jelentős szerepet játszó földimogyoró lehet a következő évek egyik legfontosabb növényi élelmiszere.

Tudományosan megalapozott előrejelzések szerint a Föld népessége 2050-ig 9 milliárd főre emelkedik, amelynek élelmiszerekkel történő ellátásához a jelenleginél nagyobb termőképességű növényeket és hatékonyabb termesztési technológiákat kell kidolgozni – írja a National Peanut Board. Ugyanakkor a globális felmelegedés negatív hatásai miatt a világ növénytermesztését nem lehet a jelenleg köztermesztésben lévő fajtákra alapozni.

A világszerte évenként előállítható növényi termés mennyiségi növelésének egyik legfontosabb eszköze a nagyobb szárazság- és hőtűréssel rendelkező fajták, illetve fajok termesztésbe állítása. Ilyen növény lehet az Európa nagy részén viszonylag jól termeszthető, de eddig csak a déli körzetekre szorult földimogyoró, amely jó szárazságtűrése mellett fehérje- és vitamintartalmával is hozzájárulhat az élelmezés megoldásához.

A pillangós virágú földimogyoró a Föld második legfontosabb olajnövénye, termése közel 50 százalék olajat tartalmaz, amely jórészt kedvező étrendi hatású, telítetlen zsírsavakból áll. A termés emellett 26 százalék fehérjét és több mint 30 esszenciális vitamint és ásványi anyagot, valamint antioxidánsvegyületeket is tartalmaz, amelyek alapján az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében is jelentős szerepet játszik.

A növénynek pillangós virágzata révén, ugyancsak fontos szerepe van a légköri nitrogén megkötésében és a műtrágyaszükséglet csökkentésében, a „földimogyorószénának” is nevezett maghüvelyei pedig felhasználhatók a szarvasmarha-takarmányozásban. A természet adta, növényi alapú élelmiszerek a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is bemutatásra kerültek, számos alternatívát mutatva az egészségesebb ételek elkészítéséhez és fogyasztásához.

A publikáció szerint a földimogyoró termesztésbe állítása mellett szóló talán legfontosabb érv, a növény alacsony öntözővíz-igénye. Egy uncia földimogyoró-termés előállításához 3,2 gallon víz elegendő, ugyanilyen mennyiségű mandulához viszont 28,7 gallon szükséges.

(Agroinform)

Fotó: Pixabay

search icon