Átadták az agrártárca finanszírozásával megvalósult kenyai mintafarmot
Átadták az agrártárca finanszírozásával megvalósult kenyai mintafarmot

Az afrikai élelmezésbiztonság megerősítését segíti az Agrárminisztérium finanszírozásával megvalósult mintafarm Kenyában.

Afrika a lehetőségek országa az agrárium területén hazánk számára – idézte a közlemény Nagy István agrárminisztert, aki Salim Mvurya, kenyai bányászatért, kékgazdaságért és tengerészeti ügyekért felelős tárcavezetővel tárgyalt. A magyar tárcavezető kifejtette: korábban azt hittük, hogy a tengerek kimeríthetetlen forrással rendelkeznek, de ez nem így van, éppen ezért kell egyre nagyobb hangsúlyt fektetni az akvakultúra-ágazat fejlesztésére.

Magyarország számára három komoly lehetőség is adódik a Kenyával történő együttműködésben. Egyrészről mintafarmprojektet valósítanak meg, másrészt a halgazdálkodást is tovább lehet fejleszteni, harmadrészt az oktatási és tudományos együttműködés területén is lehet még mélyíteni a kapcsolatokat.

Nagy István emlékeztetett arra, hogy még 2020-ban írt alá hazánk megállapodást Kenyával egy kötött segélyhitel programról, melynek keretében Magyarország mások mellett halgazdálkodási projektek megvalósítását támogatja. A közlés szerint a tárcavezető a nap folyamán vízgazdálkodási kérdésekről is egyeztetett Zacharia Mwangi Njeruval, Kenya vízügyi, szanitációért és öntözésért felelős miniszterével.

A találkozón Nagy István kiemelte, az élelmezésbiztonság megerősítése szempontjából kulcsfontosságú, hogy minél több öntözésfejlesztéssel kapcsolatos beruházás valósuljon meg. Hazánk ebben a tekintetben kész megosztani tudását és tapasztalatait afrikai partnereivel. A miniszter példaként említette az aszály elleni küzdelemben már bizonyított VízŐr technológiát, amely segít a talajoknak a klímaváltozás negatív hatásait kiküszöbölni, kevesebb öntözés mellett.

A tárcavezető a hatékonyság növelésére is felhívta a figyelmet, képesnek kell lenni ugyanis ugyanannyi vízzel nagyobb területen eredményesen öntözni. Magyarország a tudásátadás területén ösztöndíjprogramokkal és tudományos együttműködésekkel is szeretné, ha a két ország agrárkapcsolatai egy magasabb szintre lépnének.

Nagy István a kenyai mezőgazdasági és állattartásért felelős miniszterrel közösen adta át azt a mintafarmot, amely az Agrárminisztérium finanszírozásával valósult meg. A beruházás keretében Mwea településen vetőmag tesztelésére és termesztéstechnológiák megvalósítására kerül sor. A program részét többek között a kukorica, a cirok, a paradicsom és zöldborsó termesztése képezik. A szaktudás, a kiváló magyar agrárszakemberek tapasztalata, valamint a világszínvonalú magyar vetőmagok segítséget jelenthetnek abban, hogy fokozni tudják a kenyai családok egészséges élelmiszerrel történő ellátását.

Természeti kincseink ismerete, védelme és fenntartása, a Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai agrárszektor számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

(Agrárminisztérium)

Fotó: Stock photo

search icon