Bízunk abban, hogy húsmentes rovatunkkal hozzájárulunk ahhoz, hogy az olyan – talán kevésbé közkedvelt – zöldségeket is, mint a kelkáposzta, örömmel fogyasztjátok. Most pedig megmutatjuk, milyen finom, vitamindús zöldségről van szó.
Nem titok, hogy a Felelős Gasztrohőssel közös rovatunk célja a zöldségek és a gyümölcsök népszerűsítése. Mostanra már megismerhettetek egy egész sereg vitamindús finomságot, és még mindig sok szuper recept és trükk van a tarsolyunkban. Léteznek többé vagy kevésbé megosztó zöldségek, melyeknek szükségük van némi reflektorfényre: szerintem ilyen a kelkáposzta is! A kelkáposzta-főzeléket sokan akkor sem ennék meg, ha ez lenne az utolsó étel a Földön, de az ellentábor, minket is beleértve, rajong ezért az élénkzöld, vitamintól duzzadó leveles növényért.
Honnan jössz, kelkáposzta?
A kelkáposzta a fejes káposzta közeli rokona, habár színe erősebb, íze pedig lágyabb. Arról nem is beszélve, hogy könnyebben termeszthető, és tápanyagban gazdagabb is, mint népszerűbb testvére. Ennek ellenére Magyarországon a fejes káposztát termesztjük nagyobb mennyiségben.
Olasz gyökerei vannak: olyannyira, hogy régebbi források alapján néhol olasz káposzta néven hivatkoznak rá, valószínűleg Savoya környékéről származik.
Magyarországon a déli területeken népszerű igazán: Mohács és Szentes környéke nagy kelkáposzta-termesztő terület. Számos rokona van:
Utóbbi és hősünk közötti legnagyobb különbség a levelek fodrosságában keresendő. A kelkáposzta levelei fodrosak, sötétzöldek, hólyagosak és vastagok, talán éppen ezért nagyon jól tolerálja a hideget, sőt a szárazságot is. Azonban ellene szól, hogy savanyításra nem alkalmas.
Gyakran termesztett fajtái:
- Savoy King,
- Tundra,
- Winter King,
- Szentesi korai,
- Mohácsi áttelelő,
- Futár,
- Frigga.
Utóbbiakat elsősorban itthon termesztik, korai és későn érő fajták, melyek jól bírják a telet.
Kelkáposzta termesztése a kertben
Kétévi növény, tehát első évben a vegetatív szervei fejlődnek ki, második évében pedig magszárat, virágot és becőtermésében magokat érlel. A kelkáposzta feje voltaképp egy nagy rügy. A kelkáposzta jobban tűri a hideget és a szárazságot is, mint fejes rokona. A fényigénye átlagos, de a tápanyagban dús talajt kedveli. Átlagos hőmérsékleten fejlődik legszebben.
Palántázáskor olyan növényeket ültessünk ki, amelyeknek 3–4 zömök és szívós levele van!
Ültetésekor tartsuk szem előtt tápanyagigényét! Frissen trágyázott ágyásba vessük, és figyeljünk a megfelelő öntözésre is, hiszen nem veti meg a vizet. A levéltetvek és a káposztalepke hernyói előszeretettel dézsmálják, ezért mindenképp tartsuk szem előtt a kártevők irtását is!
Jól érzi magát magasabb növények, kisebb fák árnyékában is, a fényhiány azonban nem tesz jót a fejlődésének. A kései fajták kifejezetten kedvelik, ha a magasabb kerti növények árnyékot vetnek rájuk.
A legideálisabb hőmérséklet a 15–20 fok, a nagyobb melegben kisebb fejekkel kell számolnod. A kelkáposzta termesztése nem annyira bonyolult feladat, de a folyamatos öntözést meghálálja, csakúgy, mint a tápanyagdús talajt.
Sőt, ha enyhébb télhez van szerencséd, az októberben kiültetett, majd mulccsal letakart palánták akár át is telelhetnek.
Azt tudtad, hogy a káposztafélék magaságyásban is remekül működnek? A teljes szezonban termeszthetők, könnyen társíthatók más növényekkel. Az sem elhanyagolható szempont, hogy kártevőik miatt jobb közelebb tudni őket magadhoz: erre ideális megoldás a magaságyás.
Miért jó a kelkáposzta?
A kelkáposzta az egyik legmegosztóbb zöldség itthon. Van, aki imádja a kellel készült ételeket, mások számára viszont már az illata is a rémes menzás élményeket idézi. Pedig amellett, hogy nagyon egészséges zöldség, felhasználási lehetőségeinek köre is szélesebb a „kelkáposzta-főzelék – rakott kel – frankfurti leves” szentháromságnál.
A fejes káposzta rokona sok pozitív egészségügyi hatással és rengeteg vitaminnal büszkélkedhet. Remek rostforrás, emellett A-, B6-, C-, E- és K-vitamint is tartalmaz. Található benne vas és antioxidáns is, amely segítheti a vérképzést, és a gyulladások kialakulását is megakadályozhatja kívül-belül.
Ezen kívül a kelkáposzta hatása máshol is tetten érhető. Segít például a tápanyagok felszívódásában, és jót tesz a szívnek.
Terhesség alatt is javasolt, ugyanis folsavtartalma miatt jót tesz a baba fejlődésének is (a többi vitamin és ásványi anyag ráadás).
Tévhit, hogy nem jó az emésztésnek, éppen az ellenkezőjét mondhatnánk: a magas rosttartalom megakadályozza a puffadást és az emésztési zavarokat.
Fogyaszd tehát bátran, mert nagyon is sokat tudnak ezek a göcsörtös levelek!
A kelkáposzta-főzeléken túl: így használd a konyhában!
A kelkáposztát egész évben beszerezhetjük. Tavasszal a friss, zsengébb nyári kellel találkozhatunk a termelőknél, amelyet vékonyra szeletelve, kicsit besózva akár nyersen, salátaként vagy picit megpárolva is fogyaszthatunk. Az őszi kelnek vaskosabb erezetű levelei vannak, tovább eltartható, viszont hosszabb a főzési ideje.
A kelkáposztareceptek sokkal izgalmasabbak, mint elsőre gondolnád. Olasz múltja miatt több itáliai ételben is megtalálható: ilyen például a toszkán ribollita nevű leves, amely sűrű, laktató egytálétel, de a lasagne őszi–téli sütőtökös, gombás változatát is feldobhatjuk vele.
A hagyományos magyar fogásokat is megfűszerezhetjük újszerű ízvilággal. A curry-s kelkáposzta-főzelék nálunk például még az elkötelezett kelutálókat is meggyőzte. A rakott változatot készíthetjük „dióhússal”: ehhez diót, hagymát, fokhagymát aprítunk össze gépben, kakukkfűvel, kis Whorchester-szósszal és szójaszósszal ízesítjük, a frankfurti levest pedig vega virslivel vagy egyszerűen csak zöldségekkel, fűszerekkel is tálalhatjuk.
A téli káposztát grillezve, sütőben „égetve” is készíthetjük, szuper köret sajtok, vega zöldségfasírtok mellé. És ha már fasírt: a kelkáposztából is elkészíthető ez a népszerű étel. Nemcsak olasz, de ázsiai fogásokban is jól szerepel a kelkáposzta; zöldséges tészta- vagy rizsételekben is megállja a helyét. Sőt a koreai konyha egyik legismertebb ételét, a kimchi nevű ízletes savanyúságot is készíthetjük vele.
Tárolását illetően száráról levágva, hűtőben tartva csak néhány napig éli túl. Ha azonban a kertben hagyod, még az enyhébb hidegeket is lazán kibírja. Sokan földbe teszik, befedik, így télen is bármikor hozzájuthatnak.
Sőt, ha rajta hagyod a gyökerét, a pincében is kibírja hetekig.
Húsmentes rakott kel
- 1 fej kelkáposzta
- 25 dkg vörös lencse
- 20 dkg barna rizs vagy bulgur
- 2 nagyobb répa, apróra vágva
- 1 nagy fej hagyma, apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, összetörve
- só, bors, kömény
- a csípős ízek kedvelőinek chili, vagy chipotle chili
Így készül a húsmentes rakott kel!
A vega rakott kel elkészítésének első lépése, hogy megfőzzük a barna rizst vagy a bulgurt. Ezalatt pirítsuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát, az aprított répát! Jöhet hozzá a vörös lencse, majd annyi víz, amennyi teljesen ellepi. Amíg fő, melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
Főzzük meg lobogó vízben a torzsától mentesített, levelekre szedett káposztát! Kb. 10 perc főzés után vegyük ki és tegyük hideg vízbe a leveleket, így szebbek maradnak.
Keverjük össze a rizst a lencsével, és adjuk hozzá a fűszereket! Egy nagy, olívaolajjal kikent jénaiba tegyük rétegesen a tölteléket és a kelkáposztát: kelkáposzta, töltelék, kelkáposzta, töltelék, és így tovább! Fokhagymás tejföllel (akár vegán tejföllel) és sajttal (ez is lehet vegán) süssük meg! 20–30 perc alatt elkészül.
Curry-s kelkáposzta-főzelék
- 1 fej vöröshagyma
- 40 dkg kelkáposzta
- 1 db paradicsomkonzerv vagy 3 db paradicsom
- 1 evőkanálnyi mogyoró
- 4 dl alaplé
- fél teáskanál currypor
- 40 dkg burgonya
- kisebb csokor petrezselyemzöld
- 3 evőkanál olaj
- 3 gerezd fokhagyma
- fél teáskanál őrölt kömény
Így készül a kelkáposzta-főzelék
Egy fazékban melegítsük fel az olajat, mehet rá a hagyma, a fokhagyma a só és a fűszerek. Öntsük hozzá az alaplevet és a paradicsomot, majd a káposztát. Miután felforr, érkezhet a krumpli, és főzzük 10 percig! A káposzta másik felét lepirítjuk, curryvel ízesítjük, kevergetjük. Csak a végén sózzuk meg, hogy ne engedjen levet! Az alapléből kiveszünk egy bő merőkanálnyit a benne főtt levelekkel együtt, és pürésítjük. Mehet vissza az alaphoz, majd tálaláskor mehet rá a pirított káposzta, a mogyoró és a petrezselyem.
A cikk elkészítésében Szabó Eszti segített nekünk.
Képek: Canva