Már most érdemes védekezni a mezei pocok ellen
Már most érdemes védekezni a mezei pocok ellen

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hívta fel a figyelmet arra, hogy több vármegyében elszaporodtak tél végére a mezei pockok, ezért már most érdemes védekezni ellenük.

A hivatal honlapján közzétett tájékoztatóban hangsúlyozták, hogy fontos késlekedés nélkül felmérni a kártevő népességét a táblákon és azok környezetében. Különösen az őszi kalászosokban, repcében, lucernában és ültetvényekben nőtt meg tél végére a mezei pocok népessége, de a nem művelt területeken, például árokparton, táblaszélen is észlelhető tömeges előfordulásuk.

Többek között Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna vármegyékben okoznak nagy területen erős fertőzést a rágcsálók. A túlszaporodás szakaszában a természetes populációszabályozás már nem elégséges a kártevő ellen, a késve megtett védekezés pedig hatástalan a gyarapodó egyedszámmal szemben, így a kártétel sem lesz kellően mérsékelhető.

A tájékoztatóban a Nébih ismerteti a Magyarországon mezei pocok elleni védekezésre engedélyezett készítményeket, amelyek a lakott járatok nyílásába helyezve alkalmazhatók, és a rágcsáló okozta kártételt kellő mértékben csökkentik.

A Nébih szakemberei azt tanácsolják, hogy ahol rágcsálóirtó csalétekkel védekeznek a mezei pocok ellen, ott a ragadozó madarak számára kihelyezett T-alakú ülőfákat a kezelés előtt érdemes eltávolítani. A felületkezeléssel érintett területek esetében még a kezelés előtt kell értesítenie a gazdálkodónak az illetékes vadásztársaságot.

Forrás: MTI
Kiemelt kép: Canva

search icon