Nem tudunk hűsítőbb gyümölcsöt a dinnyénél, a görögdinnye és a sárgadinnye is igazi nyári finomság. Önmagukban is tökéletesek, de most segítünk megcsillogtatni a kreativitásod a konyhában, és mutatunk pár izgalmas fogást.
A görögdinnye a nyár igazi sztárja: behűtve, szeletelve, magot köpködve az igazi. A sárgadinnye már valamivel megosztóbb: többen nem kedvelik, de bizonyos receptekben könnyedén népszerűbb rokona fölé kerekedik.
Dinnye a kertben
A dinnye termesztésére már a honfoglalás előtti időkből is vannak bizonyítékok. Maga a növény melegkedvelő, 25 °C felett érzi igazán jól magát. A magvetést csak 15 °C felett érdemes elkezdeni, körülbelül április közepétől, vetéskor a meleg és napos helyeket részesítsük előnyben. Emellett figyeljünk oda az öntözésére is, ugyanis fejlődéséhez sok víz szükséges!
Magról vagy palántáról is szaporíthatjuk, manapság már nem szükséges fészkes vetést alkalmazni, de biokertekben még mindig gyakori ez a megoldás. Ebben az esetben kapával vagy ásóval alakítsuk ki a dinnyék helyét, trágyázzuk meg jól a földet, majd helyezzük a beáztatott magokat a földbe! Kedvezőtlenebb körülmények között tápkockás vagy tálcás palántákat szoktak ültetni.
A szabadföldi dinnye az igazi: íze édes, zamatos és erőteljes.
Cifrázd a görögdinnye-recepteket!
A legjobb csemege kánikulában egyértelműen a jól behűtött görögdinnye. Amellett, hogy isteni finom, valóban a forró napokra találták ki: segít csökkenteni a testhőmérsékletet, magas víztartalma pedig visszapótolja az elveszített folyadékot. Emellett vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik: magas a C-vitamin-tartalma, található benne magnézium, kálium és likopin is.
Emellett a dinnye magja jótékony hatással lehet a vesére és a vércukorszintre is, szóval legközelebb – ha egyébként a magokat ki szoktad dobni – fogyaszd el őket, vagy készíts belőlük teát!
A dinnyéből készíthetünk salátát: fetával vagy mozzarellával, paradicsommal, bazsalikommal vagy mentával nagyon jól működik. Ha pedig a salátát egy kis gabonával (bulgurral, hajdinával, gerslivel) is dúsítjuk, kész a legjobb nyári vacsora.
Apróra vágva, paradicsommal együtt remek salsát kapunk, melyet grillsajtok vagy -zöldségek mellé fogyaszthatunk, ha pedig paradicsommal, hagymával, fokhagymával turmixoljuk, jéghideg, különleges leves lesz az eredmény. Szeletekre vágva a grillrácsra is dobhatjuk, sőt sütve áltonhalsztéket is készíthetünk belőle. A recept egy angol biokertészet Youtube-csatornáján található. Ők mini dinnyével dolgoznak, de a hazai, nagyobb változatot megfelezve mi is el tudjuk készíteni ezt az izgalmas fogást. Nem is gondolnánk, hogy a dinnye sütve mennyire más állagú, és milyen különleges.
A dinnye gyümölcshúsa mellett a héj is nagyon értékes alapanyag. Ráadásul, ha a gyümölcs héját is felhasználjuk, ezzel a hazai szeméttelepeket és a környezetünket is kíméljük. Jó tudni, hogy a nyári időszakban keletkező dinnyehéjtömeg jócskán megnöveli a szemét mennyiségét. A vastag héj ráadásul nehezen, hosszú idő alatt bomlik le, a nem megfelelő bomlás során pedig üvegházhatású gázok keletkeznek. Szerencsére a legkülső, zöld rétegen kívül teljes egészében felhasználhatjuk a dinnye héját is. Készíthetünk belőle a kovászos uborkához hasonlóan vagy pácolással savanyúságot, de befőttet vagy lekvárt is. Semleges, savanykás íze miatt fűszeres csatni készítésére is alkalmas.
Mi mindenre jó az illatos sárgadinnye?
A nyári piaci standok, zöldségesek a jellegzetes illatú, kisebb sárgadinnyéktől is roskadoznak ebben az időszakban. A sárgadinnyének számos fajtája ismert, itthon is egyre többel találkozhatunk: a klasszikus narancssárgás húsú mellett megjelent a zöldesebb „cukordinnye” is.
Jótékony hatása, vitamin– és ásványianyag-tartalma az összes típusnak hasonló. A sárgadinnye bővelkedik A- és C-vitaminban, a magas a rost- és víztartalma jót tesz az emésztésünknek. Emellett van benne kálium és foszfor is, melyek az izmok, idegek egészségéhez is hozzájárulnak.
Remek beltartalmi értékei mellett persze isteni illata és íze sem elhanyagolható, jól behűtve tökéletes desszert lehet magában vagy egy gombóc fagyival. Általában nyersen fogyasztjuk, de így is számos elkészítési móddal próbálkozhatunk. Ha szeretjük a sós–édes kombinációkat, készítsünk belőle salátát grillsajt vagy vegaburger mellé. Apróra vágva különleges salsát varázsolhatunk belőle, akár az egzotikus, sokat utaztatott mangó vagy ananász helyett is használhatjuk. Edzés után is érdemes fogyasztani, jól visszatáplálja a szervezetet, káliumtartalma miatt is ajánlott. Turmixokban bármilyen más gyümölcshöz remekül illik, fűszerezhetjük gyömbérrel, mentával vagy bazsalikommal is. Habár a szupermarketek polcain egész évben találkozhatunk sárga- vagy cukordinnyével, inkább használjuk ki a valódi szezont, és élvezzük a hazai, éretten szedett, ízletes dinnyéket.
Gazpacho görögdinnyéből kecskesajttal
Hozzávalók
- 70 dkg görögdinnye (kimagozva)
- 1 db kígyóuborka (meghámozva)
- 3–4 db paradicsom (meghámozva)
- 2 ek extra szűz olívaolaj
- 2 ek vörösborecet
- só, bors
- 2 szelet kecskesajt
- friss bazsalikom
Így készítsd el!
A görögdinnyét magozd ki és kockázd fel! Hámozd meg a kígyóuborkát, majd szeleteld fel! A paradicsomokat vágd be kicsit keresztben, majd fél percre tedd őket forró vízbe, ezután hámozd meg őket! Turmixold össze a görögdinnyét! Add hozzá az uborkát és a paradicsomot is, végül turmixold össze az egészet! Ezután ízesítsd a többi hozzávalóval! Alaposan hűtsd le, majd tálaláskor mehet bele a kecskesajt és a bazsalikom.
A cikk elkészítésében Szabó Eszti segített nekünk.
Képek: canva