Rozmaring – Mi ĂĄll az Ă©vezredes nĂ©pszerƱsĂ©g mögött?
Rozmaring – Mi ĂĄll az Ă©vezredes nĂ©pszerƱsĂ©g mögött?

A Földközi-tenger vidĂ©kĂ©rƑl szĂĄrmazĂł rozmaringot az ƑskortĂłl ismerjĂŒk Ă©s hasznĂĄljuk. Az örökzöld cserje nem csak fƱszer- Ă©s gyĂłgynövĂ©nykĂ©nt jelentƑs, de hasznĂĄlatĂĄnak kulturĂĄlis vonatkozĂĄsai is vannak. A nĂ©pi gyĂłgyĂĄszatban szĂĄmos mĂłdon alkalmazzĂĄk, Ă©s egyre több tudomĂĄnyos kutatĂĄs foglalkozik feltĂ©telezett gyĂłgyĂ­tĂł erejĂ©vel.

Rendszertanilag a rozmaring (Salvia rosmarinus) a zsĂĄlya nemzetsĂ©gĂ©be tartozik, ĂĄm csak nĂ©hĂĄny Ă©ve sorolta oda a tudomĂĄny. ElƑtte Rosmarinus officinalis nĂ©ven önĂĄllĂł nemzetsĂ©gbe soroltĂĄk.

A rozmaring nevének eredete

A rozmaring nĂ©vĂ©nek eredete nem tisztĂĄzott, többfĂ©le magyarĂĄzatot ismerĂŒnk. Egyesek szerint elnevezĂ©se a görög rhops myrinos kifejezĂ©sbƑl ered, melynek jelentĂ©se ’illatos cserje’. MĂĄsok a latin ros Ă©s marinus szavak összevonĂĄsĂĄt sejtik a rozmaring neve mögött, ebben az esetben jelentĂ©se ’tengeri harmat’. MĂĄs magyarĂĄzatok szerint a ros inkĂĄbb a tömjĂ©nre utalt, Ă­gy latinul sokkal inkĂĄbb tömjĂ©nillatĂș cserjĂ©t Ă©rtettek alatta. UtĂłbbi mellett szĂłl az is, hogy az Ăłkorban igen Ă©rtĂ©kesnek szĂĄmĂ­tĂł tömjĂ©n hasznĂĄlatĂĄt a tömegek nem engedhettĂ©k meg maguknak. Helyette a rozmaringot hasznĂĄltĂĄk spirituĂĄlis cĂ©lokra, szertartĂĄsokhoz.

Rozmaring felhasznålåsra készen

Az mindenesetre mĂĄr ebbƑl is lĂĄtszik, hogy nem egy ĂșjhullĂĄmos fƱszerrƑl beszĂ©lĂŒnk, minimum Ă©vezredek Ăłta ismerik Ă©s hasznĂĄljĂĄk, legalĂĄbbis a mediterrĂĄn terĂŒleteken. Az AlpoktĂłl Ă©szakra, illetve azokban a rĂ©giĂłkban, ahol hƱvösebbek a telek, csak jĂłval kĂ©sƑbb terjedt el, mert a növĂ©ny nem vĂ©szelte ĂĄt a hideg Ă©vszakot. Ezen kĂ©sƑbb a cserĂ©p megjelenĂ©se vĂĄltoztatott, majd jĂłval ezutĂĄn a tĂ©lĂĄllĂł fajtĂĄk kinevelĂ©se tette lehetƑvĂ© tartĂĄsĂĄt a mĂ©rsĂ©keltebb Ă©ghajlatĂș terĂŒleteken is.

A rozmaring felhasznĂĄlĂĄsa

Egykor a pĂĄrna alĂĄ helyezett rozmaringĂĄgaktĂłl a dĂ©monok Ă©s a rossz ĂĄlmok elƱzĂ©sĂ©t remĂ©ltĂ©k. Hogy ez mennyiben valĂłsult meg, arrĂłl pontos informĂĄciĂłk nem ĂĄllnak rendelkezĂ©sĂŒnkre, de mĂĄs terĂŒleteken be tudunk szĂĄmolni a rozmaring hatĂ©konysĂĄgĂĄrĂłl.

A konyhĂĄban szĂ©les körben hasznĂĄlhatĂł, fƱszerkĂ©nt remekĂŒl pĂĄrosĂ­thatĂł többfĂ©le hĂșssal is. KesernyĂ©s, aromĂĄs Ă­zĂ©vel kĂ©pes feldobni az egyszerƱ sĂŒlt zöldsĂ©get is, gyökĂ©rzöldsĂ©gek, krumpli mellett is kivĂĄlĂł. FelhasznĂĄlĂĄsi köre igen szĂ©les, pĂĄcok, fƱszerolaj kĂ©szĂ­tĂ©sĂ©re is alkalmas. SzĂĄrmazĂĄsa okĂĄn leggyakrabban a mediterrĂĄn konyhĂĄkban talĂĄlkozunk vele, az olasz, a francia vagy Ă©pp a görög gasztronĂłmia egyik alapfƱszere, nem mellĂ©kesen azĂ©rt, mert vadon is mindenhol megtalĂĄlhatĂł.

Így fƑzz a rozmaringgal!

A fĂĄs szĂĄrĂș fƱszernövĂ©nyekre jellemzƑen a rozmaring is jobban Ă©rvĂ©nyesĂŒl fƑzve. Érdemes mĂĄr a fƑzĂ©s elejĂ©n az Ă©telhez adni, hogy aromaanyagai ki tudjanak oldĂłdni. Ilyenkor akĂĄr az egĂ©sz ĂĄgat hozzĂĄadhatjuk, Ă­gy a fƑzĂ©s vĂ©gĂ©n egyszerƱbb lesz eltĂĄvolĂ­tani. SĂŒtĂ©shez is remekĂŒl hasznĂĄlhatĂł, de ebben az esetben Ă©rdemes felaprĂ­tani, hogy az aromĂĄk jobban Ă©rvĂ©nyesĂŒlhessenek. Az aprĂ­tĂĄst egyĂ©bkĂ©nt fƑzĂ©snĂ©l is bevetjĂŒk, ha intenzĂ­vebb Ă­zhatĂĄst szeretnĂ©nk elĂ©rni.

A legjobb megoldĂĄs az, ha van sajĂĄt növĂ©nyĂŒnk, melyrƑl szĂŒksĂ©g esetĂ©n frissen tudunk szedni nĂ©hĂĄny ĂĄgacskĂĄt, hajtĂĄst. Ha nincs ilyenĂŒnk, de friss rozmaringhoz jutunk, hosszabb idƑre eltĂĄrolhatjuk, ha a szĂĄrat konyhai papĂ­rtörlƑbe csavarjuk, Ă©s lĂ©gmentesen zĂĄrĂłdĂł dobozban tartjuk a hƱtƑszekrĂ©nyben.

Friss rozmaring

AlapszabĂĄlyok a rozmaringgal valĂł fƑzĂ©shez

  • A rozmaringot csak mĂ©rtĂ©kkel hasznĂĄljuk! Ha tĂșlzĂĄsba visszĂŒk, kĂ©pes elnyomni a többi Ă­zt.
  • TĂĄrolĂĄskor tartsuk szĂĄrazon! A nedvessĂ©gtƑl tönkremegy a fƱszerĂŒnk.
  • HasznĂĄljunk hozzĂĄ erƑs Ă­zeket! A legjobban mĂĄs erƑs aromĂĄjĂș mediterrĂĄn fƱszerekkel harmonizĂĄl, mint a kakukkfƱ, a majorĂĄnna vagy az oregĂĄnĂł.
  • Ne fƑzzĂŒk tĂșl sokĂĄig a rozmaringot! A tĂșl hosszĂș fƑzĂ©s utĂĄn a rozmaring enyhe kesernyĂ©s Ă­zt adhat az Ă©teleknek.

Receptek rozmaringgal

FokhagymĂĄs, rozmaringos vaj

A rozmaringos vaj kivĂĄlĂł köret steakhez, de kencekĂ©nt vagy zöldsĂ©gvajkĂ©nt is hasznĂĄlhatĂł. RemekĂŒl illik sĂŒlt burgonyĂĄra vagy tĂ©sztĂĄhoz keverve.

Elkészítése

  1. Vågj fel 2 közepes gerezd fokhagymåt, majd egy szakåcskés széles oldalåval vagy mozsårban pépesítsd!
  2. Egy kis tålban keverd össze a fokhagymåt 1 teåskanål friss citromlével és kb. 1 teåskanål nagy szemƱ sóval!
  3. Adj hozzå fél teåskanål finomra vågott, friss rozmaringlevelet! Keverd jól össze!
  4. Adj hozzĂĄ 100 gramm szobahƑmĂ©rsĂ©kletƱ vajat, Ă©s villĂĄval pĂ©pesĂ­tsd, amĂ­g alaposan el nem keveredik!
  5. Tedd a vajat egy kis darab sĂŒtƑpapĂ­rra, Ă©s formĂĄzd hasĂĄb alakĂșra. Csomagold be jĂłl, Ă©s felhasznĂĄlĂĄsig hƱtƑben tĂĄrold!
Rozmaringos csirke

A rozmaring hatĂĄsa testĂŒnkre

A rozmaring nemcsak fƱszerkĂ©nt, hanem gyĂłgynövĂ©nykĂ©nt is segĂ­tƑnk lehet, nem mellesleg azĂ©rt, mert tele van Ă©rtĂ©kes ĂĄsvĂĄnyi anyagokkal. TöbbfĂ©le mĂłdon is fogyaszthatjuk, egyfelƑl nyilvĂĄn az Ă©telekben felhasznĂĄlva, de ha koncentrĂĄltabb hatĂĄst szeretnĂ©nk elĂ©rni, Ă©rdemes alkalmazni a belƑle kĂ©szĂŒlt teĂĄt Ă©s a rozmaringolajat is.

Mint gyógynövény

A növĂ©ny magas polifenol-tartalmĂĄnak köszönhetƑen gyulladĂĄscsökkentƑ hatĂĄsĂș. Emellett teĂĄjĂĄt fogyasztjĂĄk a klimax tĂŒneteinek enyhĂ­tĂ©sĂ©re, epehajtĂłkĂ©nt Ă©s idegerƑsĂ­tƑkĂ©nt, sƑt migrĂ©nes fejfĂĄjĂĄsra is ajĂĄnljĂĄk. BizonyĂ­tottan javĂ­tja az emĂ©sztĂ©st, serkenti a memĂłriĂĄt. UtĂłbbihoz Ă©rdekes adalĂ©k, hogy az Ăłkori GörögorszĂĄgban a diĂĄkok rozmaringfĂŒzĂ©rt viseltek a hajukban a vizsgĂĄk elƑtt, mert Ășgy hittĂ©k, a növĂ©ny javĂ­tja a teljesĂ­tmĂ©nyĂŒket.

Rozmaringtea

Nemcsak kĂŒlönleges, de ahogy lĂĄtni fogjuk, igen egĂ©szsĂ©ges is a rozmaringtea. ElkĂ©szĂ­tĂ©se meglehetƑsen egyszerƱ, hiszen csak rozmaring, forrĂł vĂ­z Ă©s egy kis tĂŒrelem kell hozzĂĄ.

Rozmaringtea

HozzĂĄvalĂłk:

  • 2–3 teĂĄskanĂĄl friss vagy szĂĄrĂ­tott rozmaringlevĂ©l,
  • 2–3 csĂ©sze vĂ­z,
  • mĂ©z, cukor, citrom Ă­zlĂ©s szerint.

Elkészítése

Miközben a vĂ­z melegszik, tisztĂ­tsuk meg Ă©s aprĂ­tsuk fel a rozmaringot! A felforralt vĂ­zbe tegyĂŒk bele a leveleket, majd attĂłl fĂŒggƑen, hogy milyen erƑs fƑzetet szeretnĂ©nk, hagyjuk ĂĄllni 5–15 percig! EzutĂĄn szƱrjĂŒk le, Ă­zesĂ­tsĂŒk (ha szeretnĂ©nk), Ă©s mĂĄr fogyaszthatjuk is.

A rozmaringtea pozitĂ­v hatĂĄsai

  1. Serkenti az emésztést.
  2. ErƑsíti az immunrendszert.
  3. KĂŒlsƑleg alkalmazva nyugtatja a bƑrirritĂĄciĂłt.
  4. HajöblĂ­tƑkĂ©nt alkalmazva erƑsĂ­ti hajunk Ă©s fejbƑrĂŒnk egĂ©szsĂ©gĂ©t.
  5. Csökkentheti a megfĂĄzĂĄs Ă©s az influenza tĂŒneteit.
  6. Növeli a koncentråciót, és javítja a memóriåt.
  7. FertƑtlenĂ­tƑ hatĂĄsĂș, Ă­gy elpusztĂ­thatja a baktĂ©riumokat.
  8. Egyesek öregedĂ©sgĂĄtlĂł Ă©s rĂĄkmegelƑzƑ hatĂĄst is tulajdonĂ­tanak neki.

Ellenjavallat

A rozmaringtea fogyasztĂĄsa vĂĄrandĂłs vagy szoptatĂł nƑknek nem ajĂĄnlott. EpilepsziĂĄban vagy magas vĂ©rnyomĂĄsban szenvedƑknek ajĂĄnlott orvosukkal konzultĂĄlni, mielƑtt fogyasztanĂĄk a teĂĄt, mivel a rozmaring növelheti a vĂ©rnyomĂĄst Ă©s az idegrendszer aktivitĂĄsĂĄt. SzintĂ©n kerĂŒlendƑ a fogyasztĂĄsa vese- Ă©s mĂĄjbetegsĂ©gekben szenvedƑknek.

Rozmaringolaj

A rozmaringbĂłl kĂ©szĂ­tett olaj nagyszerƱ hatĂĄssal van testĂŒnkre Ă©s elmĂ©nkre. Fontos viszont, hogy tisztĂĄzzuk, mirƑl is beszĂ©lĂŒnk. A rozmaringbĂłl kĂ©szĂŒlt illĂłolajat bĂĄrmely drogĂ©riĂĄban Ă©s szĂĄmos mĂĄs ĂŒzletben beszerezhetjĂŒk. A rozmaringgal Ă­zesĂ­tett fƱszerolajat viszont mi magunk is elkĂ©szĂ­thetjĂŒk. A kĂ©t szert egĂ©szen mĂĄskĂ©nt hasznĂĄlhatjuk fel.

Rozmaringos fƱszerolaj

A növĂ©ny illat- Ă©s Ă­zanyagai remekĂŒl oldĂłdnak zsĂ­rban Ă©s olajban, ezĂ©rt ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs, ha fƱszerolajat szeretnĂ©nk kĂ©szĂ­teni. BĂĄr boltban is kaphatĂł, olcsĂłbb megoldĂĄs, ha mi magunk kĂ©szĂ­tjĂŒk el.

A rozmaring olajként is kivåló fƱszer

HozzĂĄvalĂłk:

  • nĂ©hĂĄny ĂĄg friss, tisztĂ­tott rozmaring,
  • extra szƱz olĂ­vaolaj,
  • zĂĄrhatĂł ĂŒvegpalack.

Elkészítése

A rozmaringot mossuk, majd szĂĄrĂ­tsuk meg! TöltsĂŒnk fel egy tiszta ĂŒvegpalackot az olajjal, de ne teljesen! Ha a palack mĂ©rete megkĂ­vĂĄnja, vĂĄgjuk kisebb darabokra az ĂĄgacskĂĄkat, majd helyezzĂŒk Ƒket az ĂŒvegbe! EzutĂĄn töltsĂŒk rĂĄ a maradĂ©k olajat, hogy szĂ©pen ellepje az ĂĄgakat! ZĂĄrjuk le a palackot, Ă©s nĂ©hĂĄny napig Ă©rleljĂŒk hƱtƑszekrĂ©nyben vagy a kamrĂĄban, de fontos, hogy legyen jĂłl lezĂĄrva, lehetƑleg sötĂ©tben.

A kĂ©sz olaj nagyjĂĄbĂłl 4–6 hĂ©tig Ƒrzi meg frissessĂ©gĂ©t, Ă­gy Ă©rdemes egyszerre csak kisebb mennyisĂ©get kĂ©szĂ­teni. Azonban ha leszƱrjĂŒk, Ă©s hƱtƑszekrĂ©nyben tĂĄroljuk, megduplĂĄzhatjuk az eltarthatĂłsĂĄgi idejĂ©t. Persze kĂ©sƑbb is elfogyaszthatĂł, de ekkor mĂĄr veszĂ­t az Ă©lvezeti Ă©rtĂ©kĂ©bƑl. A rozmaringos fƱszerolaj ugyanĂșgy felhasznĂĄlhatĂł, mint maga a fƱszer.

Rozmaring-illĂłolaj

A növĂ©nybƑl kĂ©szĂŒlt illĂłolaj sokoldalĂșan felhasznĂĄlhatĂł. Ahogy a növĂ©ny, Ășgy az illĂłolaj is Ă©lĂ©nkĂ­ti a memĂłriĂĄt, segĂ­ti a tiszta gondolkodĂĄst, javĂ­tja a koncentrĂĄciĂłt. AkĂĄr pĂĄrologtatĂłnkba helyezve, akĂĄr egy zsebkendƑre cseppentve segĂ­t megnyugodni, felfrissĂŒlni. Ezeken kĂ­vĂŒl mĂĄs problĂ©mĂĄkra is megoldĂĄst Ă­gĂ©r:

  • StimulĂĄlja a vĂ©rkeringĂ©st.
    Érdemes valamilyen vivƑolajba keverni a rozmaring-illĂłolajat, Ă©s naponta megmasszĂ­rozni vele a lĂĄbunkat, fƑkĂ©nt akkor, ha egyĂ©bkĂ©nt fĂĄzĂłsak vagyunk. JavĂ­tja a vĂ©rkeringĂ©st, Ă­gy az oxigĂ©n Ă©s a tĂĄpanyagok könnyebben eljutnak a sejtekhez.
  • SegĂ­t a fejfĂĄjĂĄsban.
    KĂ©pes csökkenteni a migrĂ©n Ă©s a fejfĂĄjĂĄs tĂŒneteit. Ezt egyrĂ©szt az illĂłolaj belĂ©legzĂ©sĂ©vel Ă©rhetjĂŒk el, ha valamilyen vivƑolaj segĂ­tsĂ©gĂ©vel a halĂĄntĂ©kunkba, homlokunkba masszĂ­rozzuk.
  • GyulladĂĄscsökkentƑ hatĂĄsĂș.
    ÍzĂŒleti gyulladĂĄs, köszvĂ©ny, hĂĄtfĂĄjĂĄs, de akĂĄr menstruĂĄciĂłs fĂĄjdalom esetĂ©n is segĂ­thet a tĂŒnetek enyhĂ­tĂ©sĂ©ben. Ehhez kĂ©szĂ­tsĂŒnk erƑs rozmaringteĂĄt, majd ĂĄztassunk bele egy megfelelƑ textĂ­liĂĄt, pĂ©ldĂĄul textilpelenkĂĄt! A kellemes hƑmĂ©rsĂ©kletƱ textĂ­liĂĄt tegyĂŒk a fĂĄjĂł terĂŒletre, 10–15 percre. Érdemes többször is megismĂ©telni a mƱveletet.
  • SegĂ­t, ha zsĂ­ros a fejbƑrĂŒnk.
    KeverjĂŒnk nĂ©hĂĄny csepp illĂłolajat a samponunkba! EttƑl nemcsak kellemesen rozmaringos illata lesz, de segĂ­t a zsĂ­rosodĂĄs megszĂŒntetĂ©sĂ©ben is. VĂ©rkeringĂ©st javĂ­tĂł hatĂĄsa miatt a haj növekedĂ©sĂ©t is serkenti, Ă­gy a hajĂĄpolĂĄsban igazi telitalĂĄlat a rozmaring. Érdemes kiprĂłbĂĄlni, hogy a hajunkat rozmaringteĂĄval öblĂ­tjĂŒk le! (Persze, csak miutĂĄn a tea kihƱlt!)
A rozmaring illĂłolaj gyĂłgyhatĂĄsĂș szer

Hogyan gondozzuk és szaporítsuk?

SzerencsĂ©nk van, ugyanis a rozmaring nevelĂ©se igen egyszerƱ feladat fĂŒggetlenĂŒl attĂłl, hogy cserĂ©pben vagy szabadföldben tartjuk a növĂ©nyt. NĂ©hĂĄny szempontot azonban figyelembe kell vennĂŒnk, ha szĂ©p növĂ©nyt szeretnĂ©nk!

  • Talaj
    A rozmaringot ĂŒltessĂŒk tĂĄpanyagban dĂșs, laza szerkezetƱ, Ă­gy jĂł vĂ­zĂĄteresztƑ kĂ©pessĂ©gƱ talajba; legalĂĄbbis, ha cserĂ©pben szeretnĂ©nk nevelni. IdƑrƑl idƑre Ă©rdemes nagyobb cserepet vĂĄlasztani Ă©s a növĂ©nyt ĂĄtĂŒltetni, hogy a gyökerek szĂ©pen fejlƑdhessenek.
  • MegfelelƑ hely
    Mint mediterrĂĄn növĂ©ny, a rozmaring napfĂ©ny- Ă©s melegigĂ©nyes. KeressĂŒnk neki olyan helyet, ahol megfelelƑek a körĂŒlmĂ©nyek! A tƱzƑ naptĂłl nem kell fĂ©lteni, sƑt a szĂĄrazsĂĄgot is jĂłl tƱri, Ă­gy egy dĂ©li erkĂ©lyen is kivĂĄlĂłan Ă©rezheti magĂĄt.
  • ÖntözĂ©s
    A rozmaring nem igĂ©nyel sok vizet, sƑt a tĂșlzott öntözĂ©s tönkre is teheti. BĂĄnjunk csĂ­njĂĄn a vĂ­zzel!
  • ÜltetĂ©s
    A kertbe, szabadföldbe valĂł kiĂŒltetĂ©shez a szakember szerint a tavasz elsƑ fele a megfelelƑ, a nagyobb fagyok elmĂșltĂĄval. Cserepes növĂ©ny esetĂ©ben viszont mĂ©g erre sem kell vĂĄrni, a fagyos idƑszakokat leszĂĄmĂ­tva egĂ©sz Ă©vben ĂĄtĂŒltethetjĂŒk.

A rozmaring metszése

A rozmaring hĂĄlĂĄs növĂ©ny, Ă©s ahogy a tartĂĄsa, Ășgy a metszĂ©se is egyszerƱ feladat. LeginkĂĄbb arra kell odafigyelnĂŒnk, hogy a beavatkozĂĄsra a fagyok elmĂșltĂĄval kerĂŒljön sor, tavasztĂłl a következƑ tĂ©lig bĂĄrmikor elvĂ©gezhetjĂŒk. Az is fontos, hogy – mint bĂĄrmely mĂĄs növĂ©ny esetĂ©ben – fordĂ­tsunk kiemelt figyelmet a metszƑollĂłra. Mindig legyen tiszta Ă©s Ă©les!

A rozmaring szĂ©pen megĂșjĂ­thatĂł ifjĂ­tĂł metszĂ©ssel. Ezt a nyugalmi idƑszak vĂ©gĂ©n, tehĂĄt legkĂ©sƑbb a tavasz kezdetĂ©ig Ă©rdemes elvĂ©gezni. BĂĄtran vĂĄghatunk belƑle, alakĂ­tsuk nyugodtan a formĂĄjĂĄt Ă­zlĂ©sĂŒnk szerint, illetve rövidĂ­tsĂŒk meg a felkopaszodott ĂĄgakat!

A rozmaring szaporĂ­tĂĄsa

Ahogy a növĂ©ny tartĂĄsa, Ășgy a szaporĂ­tĂĄsa is szinte gyerekjĂĄtĂ©k. KeressĂŒnk növĂ©nyĂŒnkön olyan hajtĂĄsokat, melyek mĂ©g nem fĂĄsodtak el, zöldek. EzekbƑl vĂĄgjunk 8–12 cm-es darabokat! Az alsĂłbb leveleket szedjĂŒk le, csak nĂ©hĂĄny maradjon a hajtĂĄs tetejĂ©n! EzutĂĄn laza, perlites, homokos talajba tƱzzĂŒk Ƒket (ha van gyökereztetƑporunk, belemĂĄrtjuk, ha nincs, a fahĂ©j is megteszi, de enĂ©lkĂŒl is mƱködik). JĂłl meglocsoljuk Ƒket, majd egy fĂłliĂĄval (pĂ©ldĂĄul zacskĂłval) be is fedjĂŒk. NĂ©hĂĄny hĂ©t utĂĄn jĂł rĂ©szĂŒk egĂ©sz biztosan gyökeret ereszt. Így mĂĄr ki tudjuk Ƒket ĂŒltetni!

A nagyĂŒzemi mezƑgazdasĂĄgi mĂłdszerek, a termĂ©szetet kizsĂĄkmĂĄnyolĂł megoldĂĄsok vilĂĄgszerte egyre nagyobb problĂ©mĂĄkat okoznak. A Planet Budapest 2023 FenntarthatĂłsĂĄgi ExpĂł szĂĄmos szakmai rĂ©sztvevƑje Ă©s kiĂĄllĂ­tĂłja foglalkozik a regeneratĂ­v mezƑgazdasĂĄgi eljĂĄrĂĄsokkal, melyek megoldĂĄst jelenthetnek, a lassan egĂ©sz civilizĂĄciĂłnkat fenyegetƑ vĂĄlsĂĄgra. MagyarorszĂĄgon is több olyan gazdasĂĄg mƱködik, melyek nem a termĂ©szet ellen, hanem azt segĂ­tve termelik meg Ă©lelmiszereink minƑsĂ©gi alapanyagait. Ilyen pĂ©ldĂĄul a SzĂĄron mƱködƑ Csoroszlya Farm, melynek vezetƑjĂ©vel, Nobilis Ágostonnal a rendezvĂ©nyen beszĂ©lgettĂŒnk.

FotĂłk: Canva