
A Földközi-tenger vidĂ©kĂ©rĆl szĂĄrmazĂł rozmaringot az ĆskortĂłl ismerjĂŒk Ă©s hasznĂĄljuk. Az örökzöld cserje nem csak fƱszer- Ă©s gyĂłgynövĂ©nykĂ©nt jelentĆs, de hasznĂĄlatĂĄnak kulturĂĄlis vonatkozĂĄsai is vannak. A nĂ©pi gyĂłgyĂĄszatban szĂĄmos mĂłdon alkalmazzĂĄk, Ă©s egyre több tudomĂĄnyos kutatĂĄs foglalkozik feltĂ©telezett gyĂłgyĂtĂł erejĂ©vel.
Rendszertanilag a rozmaring (Salvia rosmarinus) a zsĂĄlya nemzetsĂ©gĂ©be tartozik, ĂĄm csak nĂ©hĂĄny Ă©ve sorolta oda a tudomĂĄny. ElĆtte Rosmarinus officinalis nĂ©ven önĂĄllĂł nemzetsĂ©gbe soroltĂĄk.
A rozmaring nevének eredete
A rozmaring nĂ©vĂ©nek eredete nem tisztĂĄzott, többfĂ©le magyarĂĄzatot ismerĂŒnk. Egyesek szerint elnevezĂ©se a görög rhops myrinos kifejezĂ©sbĆl ered, melynek jelentĂ©se âillatos cserjeâ. MĂĄsok a latin ros Ă©s marinus szavak összevonĂĄsĂĄt sejtik a rozmaring neve mögött, ebben az esetben jelentĂ©se âtengeri harmatâ. MĂĄs magyarĂĄzatok szerint a ros inkĂĄbb a tömjĂ©nre utalt, Ăgy latinul sokkal inkĂĄbb tömjĂ©nillatĂș cserjĂ©t Ă©rtettek alatta. UtĂłbbi mellett szĂłl az is, hogy az Ăłkorban igen Ă©rtĂ©kesnek szĂĄmĂtĂł tömjĂ©n hasznĂĄlatĂĄt a tömegek nem engedhettĂ©k meg maguknak. Helyette a rozmaringot hasznĂĄltĂĄk spirituĂĄlis cĂ©lokra, szertartĂĄsokhoz.
Az mindenesetre mĂĄr ebbĆl is lĂĄtszik, hogy nem egy ĂșjhullĂĄmos fƱszerrĆl beszĂ©lĂŒnk, minimum Ă©vezredek Ăłta ismerik Ă©s hasznĂĄljĂĄk, legalĂĄbbis a mediterrĂĄn terĂŒleteken. Az AlpoktĂłl Ă©szakra, illetve azokban a rĂ©giĂłkban, ahol hƱvösebbek a telek, csak jĂłval kĂ©sĆbb terjedt el, mert a növĂ©ny nem vĂ©szelte ĂĄt a hideg Ă©vszakot. Ezen kĂ©sĆbb a cserĂ©p megjelenĂ©se vĂĄltoztatott, majd jĂłval ezutĂĄn a tĂ©lĂĄllĂł fajtĂĄk kinevelĂ©se tette lehetĆvĂ© tartĂĄsĂĄt a mĂ©rsĂ©keltebb Ă©ghajlatĂș terĂŒleteken is.
A rozmaring felhasznĂĄlĂĄsa
Egykor a pĂĄrna alĂĄ helyezett rozmaringĂĄgaktĂłl a dĂ©monok Ă©s a rossz ĂĄlmok elƱzĂ©sĂ©t remĂ©ltĂ©k. Hogy ez mennyiben valĂłsult meg, arrĂłl pontos informĂĄciĂłk nem ĂĄllnak rendelkezĂ©sĂŒnkre, de mĂĄs terĂŒleteken be tudunk szĂĄmolni a rozmaring hatĂ©konysĂĄgĂĄrĂłl.
A konyhĂĄban szĂ©les körben hasznĂĄlhatĂł, fƱszerkĂ©nt remekĂŒl pĂĄrosĂthatĂł többfĂ©le hĂșssal is. KesernyĂ©s, aromĂĄs ĂzĂ©vel kĂ©pes feldobni az egyszerƱ sĂŒlt zöldsĂ©get is, gyökĂ©rzöldsĂ©gek, krumpli mellett is kivĂĄlĂł. FelhasznĂĄlĂĄsi köre igen szĂ©les, pĂĄcok, fƱszerolaj kĂ©szĂtĂ©sĂ©re is alkalmas. SzĂĄrmazĂĄsa okĂĄn leggyakrabban a mediterrĂĄn konyhĂĄkban talĂĄlkozunk vele, az olasz, a francia vagy Ă©pp a görög gasztronĂłmia egyik alapfƱszere, nem mellĂ©kesen azĂ©rt, mert vadon is mindenhol megtalĂĄlhatĂł.
Ăgy fĆzz a rozmaringgal!
A fĂĄs szĂĄrĂș fƱszernövĂ©nyekre jellemzĆen a rozmaring is jobban Ă©rvĂ©nyesĂŒl fĆzve. Ărdemes mĂĄr a fĆzĂ©s elejĂ©n az Ă©telhez adni, hogy aromaanyagai ki tudjanak oldĂłdni. Ilyenkor akĂĄr az egĂ©sz ĂĄgat hozzĂĄadhatjuk, Ăgy a fĆzĂ©s vĂ©gĂ©n egyszerƱbb lesz eltĂĄvolĂtani. SĂŒtĂ©shez is remekĂŒl hasznĂĄlhatĂł, de ebben az esetben Ă©rdemes felaprĂtani, hogy az aromĂĄk jobban Ă©rvĂ©nyesĂŒlhessenek. Az aprĂtĂĄst egyĂ©bkĂ©nt fĆzĂ©snĂ©l is bevetjĂŒk, ha intenzĂvebb ĂzhatĂĄst szeretnĂ©nk elĂ©rni.
A legjobb megoldĂĄs az, ha van sajĂĄt növĂ©nyĂŒnk, melyrĆl szĂŒksĂ©g esetĂ©n frissen tudunk szedni nĂ©hĂĄny ĂĄgacskĂĄt, hajtĂĄst. Ha nincs ilyenĂŒnk, de friss rozmaringhoz jutunk, hosszabb idĆre eltĂĄrolhatjuk, ha a szĂĄrat konyhai papĂrtörlĆbe csavarjuk, Ă©s lĂ©gmentesen zĂĄrĂłdĂł dobozban tartjuk a hƱtĆszekrĂ©nyben.
AlapszabĂĄlyok a rozmaringgal valĂł fĆzĂ©shez
- A rozmaringot csak mĂ©rtĂ©kkel hasznĂĄljuk! Ha tĂșlzĂĄsba visszĂŒk, kĂ©pes elnyomni a többi Ăzt.
- TĂĄrolĂĄskor tartsuk szĂĄrazon! A nedvessĂ©gtĆl tönkremegy a fƱszerĂŒnk.
- HasznĂĄljunk hozzĂĄ erĆs Ăzeket! A legjobban mĂĄs erĆs aromĂĄjĂș mediterrĂĄn fƱszerekkel harmonizĂĄl, mint a kakukkfƱ, a majorĂĄnna vagy az oregĂĄnĂł.
- Ne fĆzzĂŒk tĂșl sokĂĄig a rozmaringot! A tĂșl hosszĂș fĆzĂ©s utĂĄn a rozmaring enyhe kesernyĂ©s Ăzt adhat az Ă©teleknek.
Receptek rozmaringgal
FokhagymĂĄs, rozmaringos vaj
A rozmaringos vaj kivĂĄlĂł köret steakhez, de kencekĂ©nt vagy zöldsĂ©gvajkĂ©nt is hasznĂĄlhatĂł. RemekĂŒl illik sĂŒlt burgonyĂĄra vagy tĂ©sztĂĄhoz keverve.
ElkĂ©szĂtĂ©se
- VĂĄgj fel 2 közepes gerezd fokhagymĂĄt, majd egy szakĂĄcskĂ©s szĂ©les oldalĂĄval vagy mozsĂĄrban pĂ©pesĂtsd!
- Egy kis tålban keverd össze a fokhagymåt 1 teåskanål friss citromlével és kb. 1 teåskanål nagy szemƱ sóval!
- Adj hozzå fél teåskanål finomra vågott, friss rozmaringlevelet! Keverd jól össze!
- Adj hozzĂĄ 100 gramm szobahĆmĂ©rsĂ©kletƱ vajat, Ă©s villĂĄval pĂ©pesĂtsd, amĂg alaposan el nem keveredik!
- Tedd a vajat egy kis darab sĂŒtĆpapĂrra, Ă©s formĂĄzd hasĂĄb alakĂșra. Csomagold be jĂłl, Ă©s felhasznĂĄlĂĄsig hƱtĆben tĂĄrold!
A rozmaring hatĂĄsa testĂŒnkre
A rozmaring nemcsak fƱszerkĂ©nt, hanem gyĂłgynövĂ©nykĂ©nt is segĂtĆnk lehet, nem mellesleg azĂ©rt, mert tele van Ă©rtĂ©kes ĂĄsvĂĄnyi anyagokkal. TöbbfĂ©le mĂłdon is fogyaszthatjuk, egyfelĆl nyilvĂĄn az Ă©telekben felhasznĂĄlva, de ha koncentrĂĄltabb hatĂĄst szeretnĂ©nk elĂ©rni, Ă©rdemes alkalmazni a belĆle kĂ©szĂŒlt teĂĄt Ă©s a rozmaringolajat is.
Mint gyógynövény
A növĂ©ny magas polifenol-tartalmĂĄnak köszönhetĆen gyulladĂĄscsökkentĆ hatĂĄsĂș. Emellett teĂĄjĂĄt fogyasztjĂĄk a klimax tĂŒneteinek enyhĂtĂ©sĂ©re, epehajtĂłkĂ©nt Ă©s idegerĆsĂtĆkĂ©nt, sĆt migrĂ©nes fejfĂĄjĂĄsra is ajĂĄnljĂĄk. BizonyĂtottan javĂtja az emĂ©sztĂ©st, serkenti a memĂłriĂĄt. UtĂłbbihoz Ă©rdekes adalĂ©k, hogy az Ăłkori GörögorszĂĄgban a diĂĄkok rozmaringfĂŒzĂ©rt viseltek a hajukban a vizsgĂĄk elĆtt, mert Ășgy hittĂ©k, a növĂ©ny javĂtja a teljesĂtmĂ©nyĂŒket.
Rozmaringtea
Nemcsak kĂŒlönleges, de ahogy lĂĄtni fogjuk, igen egĂ©szsĂ©ges is a rozmaringtea. ElkĂ©szĂtĂ©se meglehetĆsen egyszerƱ, hiszen csak rozmaring, forrĂł vĂz Ă©s egy kis tĂŒrelem kell hozzĂĄ.
HozzĂĄvalĂłk:
- 2â3 teĂĄskanĂĄl friss vagy szĂĄrĂtott rozmaringlevĂ©l,
- 2â3 csĂ©sze vĂz,
- mĂ©z, cukor, citrom ĂzlĂ©s szerint.
ElkĂ©szĂtĂ©se
Miközben a vĂz melegszik, tisztĂtsuk meg Ă©s aprĂtsuk fel a rozmaringot! A felforralt vĂzbe tegyĂŒk bele a leveleket, majd attĂłl fĂŒggĆen, hogy milyen erĆs fĆzetet szeretnĂ©nk, hagyjuk ĂĄllni 5â15 percig! EzutĂĄn szƱrjĂŒk le, ĂzesĂtsĂŒk (ha szeretnĂ©nk), Ă©s mĂĄr fogyaszthatjuk is.
A rozmaringtea pozitĂv hatĂĄsai
- Serkenti az emésztést.
- ErĆsĂti az immunrendszert.
- KĂŒlsĆleg alkalmazva nyugtatja a bĆrirritĂĄciĂłt.
- HajöblĂtĆkĂ©nt alkalmazva erĆsĂti hajunk Ă©s fejbĆrĂŒnk egĂ©szsĂ©gĂ©t.
- Csökkentheti a megfĂĄzĂĄs Ă©s az influenza tĂŒneteit.
- Növeli a koncentrĂĄciĂłt, Ă©s javĂtja a memĂłriĂĄt.
- FertĆtlenĂtĆ hatĂĄsĂș, Ăgy elpusztĂthatja a baktĂ©riumokat.
- Egyesek öregedĂ©sgĂĄtlĂł Ă©s rĂĄkmegelĆzĆ hatĂĄst is tulajdonĂtanak neki.
Ellenjavallat
A rozmaringtea fogyasztĂĄsa vĂĄrandĂłs vagy szoptatĂł nĆknek nem ajĂĄnlott. EpilepsziĂĄban vagy magas vĂ©rnyomĂĄsban szenvedĆknek ajĂĄnlott orvosukkal konzultĂĄlni, mielĆtt fogyasztanĂĄk a teĂĄt, mivel a rozmaring növelheti a vĂ©rnyomĂĄst Ă©s az idegrendszer aktivitĂĄsĂĄt. SzintĂ©n kerĂŒlendĆ a fogyasztĂĄsa vese- Ă©s mĂĄjbetegsĂ©gekben szenvedĆknek.
Rozmaringolaj
A rozmaringbĂłl kĂ©szĂtett olaj nagyszerƱ hatĂĄssal van testĂŒnkre Ă©s elmĂ©nkre. Fontos viszont, hogy tisztĂĄzzuk, mirĆl is beszĂ©lĂŒnk. A rozmaringbĂłl kĂ©szĂŒlt illĂłolajat bĂĄrmely drogĂ©riĂĄban Ă©s szĂĄmos mĂĄs ĂŒzletben beszerezhetjĂŒk. A rozmaringgal ĂzesĂtett fƱszerolajat viszont mi magunk is elkĂ©szĂthetjĂŒk. A kĂ©t szert egĂ©szen mĂĄskĂ©nt hasznĂĄlhatjuk fel.
Rozmaringos fƱszerolaj
A növĂ©ny illat- Ă©s Ăzanyagai remekĂŒl oldĂłdnak zsĂrban Ă©s olajban, ezĂ©rt ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs, ha fƱszerolajat szeretnĂ©nk kĂ©szĂteni. BĂĄr boltban is kaphatĂł, olcsĂłbb megoldĂĄs, ha mi magunk kĂ©szĂtjĂŒk el.
HozzĂĄvalĂłk:
- nĂ©hĂĄny ĂĄg friss, tisztĂtott rozmaring,
- extra szƱz olĂvaolaj,
- zĂĄrhatĂł ĂŒvegpalack.
ElkĂ©szĂtĂ©se
A rozmaringot mossuk, majd szĂĄrĂtsuk meg! TöltsĂŒnk fel egy tiszta ĂŒvegpalackot az olajjal, de ne teljesen! Ha a palack mĂ©rete megkĂvĂĄnja, vĂĄgjuk kisebb darabokra az ĂĄgacskĂĄkat, majd helyezzĂŒk Ćket az ĂŒvegbe! EzutĂĄn töltsĂŒk rĂĄ a maradĂ©k olajat, hogy szĂ©pen ellepje az ĂĄgakat! ZĂĄrjuk le a palackot, Ă©s nĂ©hĂĄny napig Ă©rleljĂŒk hƱtĆszekrĂ©nyben vagy a kamrĂĄban, de fontos, hogy legyen jĂłl lezĂĄrva, lehetĆleg sötĂ©tben.
A kĂ©sz olaj nagyjĂĄbĂłl 4â6 hĂ©tig Ćrzi meg frissessĂ©gĂ©t, Ăgy Ă©rdemes egyszerre csak kisebb mennyisĂ©get kĂ©szĂteni. Azonban ha leszƱrjĂŒk, Ă©s hƱtĆszekrĂ©nyben tĂĄroljuk, megduplĂĄzhatjuk az eltarthatĂłsĂĄgi idejĂ©t. Persze kĂ©sĆbb is elfogyaszthatĂł, de ekkor mĂĄr veszĂt az Ă©lvezeti Ă©rtĂ©kĂ©bĆl. A rozmaringos fƱszerolaj ugyanĂșgy felhasznĂĄlhatĂł, mint maga a fƱszer.
Rozmaring-illĂłolaj
A növĂ©nybĆl kĂ©szĂŒlt illĂłolaj sokoldalĂșan felhasznĂĄlhatĂł. Ahogy a növĂ©ny, Ășgy az illĂłolaj is Ă©lĂ©nkĂti a memĂłriĂĄt, segĂti a tiszta gondolkodĂĄst, javĂtja a koncentrĂĄciĂłt. AkĂĄr pĂĄrologtatĂłnkba helyezve, akĂĄr egy zsebkendĆre cseppentve segĂt megnyugodni, felfrissĂŒlni. Ezeken kĂvĂŒl mĂĄs problĂ©mĂĄkra is megoldĂĄst ĂgĂ©r:
- Stimulålja a vérkeringést.
Ărdemes valamilyen vivĆolajba keverni a rozmaring-illĂłolajat, Ă©s naponta megmasszĂrozni vele a lĂĄbunkat, fĆkĂ©nt akkor, ha egyĂ©bkĂ©nt fĂĄzĂłsak vagyunk. JavĂtja a vĂ©rkeringĂ©st, Ăgy az oxigĂ©n Ă©s a tĂĄpanyagok könnyebben eljutnak a sejtekhez. - SegĂt a fejfĂĄjĂĄsban.
KĂ©pes csökkenteni a migrĂ©n Ă©s a fejfĂĄjĂĄs tĂŒneteit. Ezt egyrĂ©szt az illĂłolaj belĂ©legzĂ©sĂ©vel Ă©rhetjĂŒk el, ha valamilyen vivĆolaj segĂtsĂ©gĂ©vel a halĂĄntĂ©kunkba, homlokunkba masszĂrozzuk. - GyulladĂĄscsökkentĆ hatĂĄsĂș.
ĂzĂŒleti gyulladĂĄs, köszvĂ©ny, hĂĄtfĂĄjĂĄs, de akĂĄr menstruĂĄciĂłs fĂĄjdalom esetĂ©n is segĂthet a tĂŒnetek enyhĂtĂ©sĂ©ben. Ehhez kĂ©szĂtsĂŒnk erĆs rozmaringteĂĄt, majd ĂĄztassunk bele egy megfelelĆ textĂliĂĄt, pĂ©ldĂĄul textilpelenkĂĄt! A kellemes hĆmĂ©rsĂ©kletƱ textĂliĂĄt tegyĂŒk a fĂĄjĂł terĂŒletre, 10â15 percre. Ărdemes többször is megismĂ©telni a mƱveletet. - SegĂt, ha zsĂros a fejbĆrĂŒnk.
KeverjĂŒnk nĂ©hĂĄny csepp illĂłolajat a samponunkba! EttĆl nemcsak kellemesen rozmaringos illata lesz, de segĂt a zsĂrosodĂĄs megszĂŒntetĂ©sĂ©ben is. VĂ©rkeringĂ©st javĂtĂł hatĂĄsa miatt a haj növekedĂ©sĂ©t is serkenti, Ăgy a hajĂĄpolĂĄsban igazi telitalĂĄlat a rozmaring. Ărdemes kiprĂłbĂĄlni, hogy a hajunkat rozmaringteĂĄval öblĂtjĂŒk le! (Persze, csak miutĂĄn a tea kihƱlt!)
Hogyan gondozzuk Ă©s szaporĂtsuk?
SzerencsĂ©nk van, ugyanis a rozmaring nevelĂ©se igen egyszerƱ feladat fĂŒggetlenĂŒl attĂłl, hogy cserĂ©pben vagy szabadföldben tartjuk a növĂ©nyt. NĂ©hĂĄny szempontot azonban figyelembe kell vennĂŒnk, ha szĂ©p növĂ©nyt szeretnĂ©nk!
- Talaj
A rozmaringot ĂŒltessĂŒk tĂĄpanyagban dĂșs, laza szerkezetƱ, Ăgy jĂł vĂzĂĄteresztĆ kĂ©pessĂ©gƱ talajba; legalĂĄbbis, ha cserĂ©pben szeretnĂ©nk nevelni. IdĆrĆl idĆre Ă©rdemes nagyobb cserepet vĂĄlasztani Ă©s a növĂ©nyt ĂĄtĂŒltetni, hogy a gyökerek szĂ©pen fejlĆdhessenek. - MegfelelĆ hely
Mint mediterrĂĄn növĂ©ny, a rozmaring napfĂ©ny- Ă©s melegigĂ©nyes. KeressĂŒnk neki olyan helyet, ahol megfelelĆek a körĂŒlmĂ©nyek! A tƱzĆ naptĂłl nem kell fĂ©lteni, sĆt a szĂĄrazsĂĄgot is jĂłl tƱri, Ăgy egy dĂ©li erkĂ©lyen is kivĂĄlĂłan Ă©rezheti magĂĄt. - ĂntözĂ©s
A rozmaring nem igĂ©nyel sok vizet, sĆt a tĂșlzott öntözĂ©s tönkre is teheti. BĂĄnjunk csĂnjĂĄn a vĂzzel! - ĂltetĂ©s
A kertbe, szabadföldbe valĂł kiĂŒltetĂ©shez a szakember szerint a tavasz elsĆ fele a megfelelĆ, a nagyobb fagyok elmĂșltĂĄval. Cserepes növĂ©ny esetĂ©ben viszont mĂ©g erre sem kell vĂĄrni, a fagyos idĆszakokat leszĂĄmĂtva egĂ©sz Ă©vben ĂĄtĂŒltethetjĂŒk.
A rozmaring metszése
A rozmaring hĂĄlĂĄs növĂ©ny, Ă©s ahogy a tartĂĄsa, Ășgy a metszĂ©se is egyszerƱ feladat. LeginkĂĄbb arra kell odafigyelnĂŒnk, hogy a beavatkozĂĄsra a fagyok elmĂșltĂĄval kerĂŒljön sor, tavasztĂłl a következĆ tĂ©lig bĂĄrmikor elvĂ©gezhetjĂŒk. Az is fontos, hogy â mint bĂĄrmely mĂĄs növĂ©ny esetĂ©ben â fordĂtsunk kiemelt figyelmet a metszĆollĂłra. Mindig legyen tiszta Ă©s Ă©les!
A rozmaring szĂ©pen megĂșjĂthatĂł ifjĂtĂł metszĂ©ssel. Ezt a nyugalmi idĆszak vĂ©gĂ©n, tehĂĄt legkĂ©sĆbb a tavasz kezdetĂ©ig Ă©rdemes elvĂ©gezni. BĂĄtran vĂĄghatunk belĆle, alakĂtsuk nyugodtan a formĂĄjĂĄt ĂzlĂ©sĂŒnk szerint, illetve rövidĂtsĂŒk meg a felkopaszodott ĂĄgakat!
A rozmaring szaporĂtĂĄsa
Ahogy a növĂ©ny tartĂĄsa, Ășgy a szaporĂtĂĄsa is szinte gyerekjĂĄtĂ©k. KeressĂŒnk növĂ©nyĂŒnkön olyan hajtĂĄsokat, melyek mĂ©g nem fĂĄsodtak el, zöldek. EzekbĆl vĂĄgjunk 8â12 cm-es darabokat! Az alsĂłbb leveleket szedjĂŒk le, csak nĂ©hĂĄny maradjon a hajtĂĄs tetejĂ©n! EzutĂĄn laza, perlites, homokos talajba tƱzzĂŒk Ćket (ha van gyökereztetĆporunk, belemĂĄrtjuk, ha nincs, a fahĂ©j is megteszi, de enĂ©lkĂŒl is mƱködik). JĂłl meglocsoljuk Ćket, majd egy fĂłliĂĄval (pĂ©ldĂĄul zacskĂłval) be is fedjĂŒk. NĂ©hĂĄny hĂ©t utĂĄn jĂł rĂ©szĂŒk egĂ©sz biztosan gyökeret ereszt. Ăgy mĂĄr ki tudjuk Ćket ĂŒltetni!
A nagyĂŒzemi mezĆgazdasĂĄgi mĂłdszerek, a termĂ©szetet kizsĂĄkmĂĄnyolĂł megoldĂĄsok vilĂĄgszerte egyre nagyobb problĂ©mĂĄkat okoznak. A Planet Budapest 2023 FenntarthatĂłsĂĄgi ExpĂł szĂĄmos szakmai rĂ©sztvevĆje Ă©s kiĂĄllĂtĂłja foglalkozik a regeneratĂv mezĆgazdasĂĄgi eljĂĄrĂĄsokkal, melyek megoldĂĄst jelenthetnek, a lassan egĂ©sz civilizĂĄciĂłnkat fenyegetĆ vĂĄlsĂĄgra. MagyarorszĂĄgon is több olyan gazdasĂĄg mƱködik, melyek nem a termĂ©szet ellen, hanem azt segĂtve termelik meg Ă©lelmiszereink minĆsĂ©gi alapanyagait. Ilyen pĂ©ldĂĄul a SzĂĄron mƱködĆ Csoroszlya Farm, melynek vezetĆjĂ©vel, Nobilis Ăgostonnal a rendezvĂ©nyen beszĂ©lgettĂŒnk.
FotĂłk: Canva