Tervezni arany: igaz ez a kertre és a belőle származó javakra egyaránt. Én már nem bírom kivárni, hogy elkezdhessem a kísérletezést a szószok és a tartósított finomságok világában. Miért is várnánk tovább? Az alábbiakban olyan recepteket mutatok be, amelyek hozzávalóiért sok esetben elég csak kimenned a kertedbe.
Talán ez így nem fedi a teljes igazságot, de a hozzávalók lelke mind a kertből származik. Amikor kertes házba költöztünk, nagy kerttel (aminek még mindig csak csekély részét használjuk ki), alig vártam, hogy a polcok roskadozzanak a szószoktól, savanyúságoktól, szörpöktől vagy éppen lekvároktól. Milyen szép álom, ami persze alig valósult meg eddig. Minden évben próbálok üvegbe zárni egy kicsit a biokertből, de vagy elszámolom magam, és túl kevés lesz, vagy olyat készítek, amit senki sem szeret (lásd savanyított zöldparadicsom). A lelkesedés szerencsére töretlen, és szeretek már jó előre felkészülni, hogy lássam, miket valósíthatok majd meg a terveimből.
Az alábbiakban szószok, mártások és krémek szerepelnek, amelyekből akár télire is bátran elrakhatsz, és élvezheted, amit a nyári kert adott.
Szósz friss fűszernövényekből
Fűszernövényből sosem elég, könnyen termeszthetők, erkélyen, balkonon, óriás kertben egyaránt. Nemcsak húsokhoz, salátákhoz, levesekhez érdemes felhasználni őket, hanem remek szósz is készülhet belőlük.
Hozzávalók
- 6 evőkanálnyi friss petrezselyem
- 6 evőkanálnyi friss bazsalikomlevél
- 3 evőkanálnyi mentalevél
- 2 evőkanálnyi apróra vágott medvehagyma
- 2 evőkanál hideg víz
- 1 evőkanál kapribogyó
- 1 evőkanál friss citromlé
- 1/8 teáskanál só
- egy csipetnyi tört pirospaprika
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
Így készítsd el!
Keverd és dolgozd össze egy aprítógépben az összes hozzávalót, kivéve az olívaolajat! Mindezt tedd addig, míg finomra nem daráltad a hozzávalókat! Végül szép lassan öntsd bele az olívaolajat is! Csináld addig, míg homogén nem lesz!
Baszk paprikaszósz
Egyszerű mégis ízletes, amivel nem lehet mellényúlni.
Hozzávalók
- 1 nagy hagyma
- 1 közepes édes paprika
- 1 közepes zöld kaliforniai paprika
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 érett nagy paradicsom
- opcionális: 60 gramm paradicsomszósz
- só és bors ízlés szerint
Így készítsd el!
Először készítsd elő a zöldségeket! A hagymát és a paprikát pucold meg és vágd julienne-re. A fokhagymát aprítsd finomra! A paradicsomokat szeleteld fel 6-8 darabra.
Önts néhány evőkanál olívaolajat egy serpenyőbe! A hagymát 3-4 percig párold benne, majd add hozzá a paprikát és a fokhagymát! Ezután tovább piríthatod. Ha szükséges, még tegyél hozzá olajat!
Amikor a paprika megpuhult, mehetnek bele a paradicsomdarabkák, és főzd tovább közepes lángon, amíg a hagyma majdnem karamellizálódik, a paprika pedig megpuhul. Adj hozzá egy kis paradicsomszószt, hogy lágyabb eredményt kapj! (Egy kis víz hozzáadásával lazíthatod a zöldségeket.) Sózd ízlés szerint!
Halhoz, grillezett húshoz vagy tojáshoz kiváló választás.
Málnás chipotle-szósz
Lehet, hogy nem a málna lenne az első gondolatod, ha szószról van szó, pedig szuperül működik a csípős sós ízekkel.
Hozzávalók
- 1 evőkanál olívaolaj
- 75 gramm kockára vágott hagyma
- 2 teáskanál darált fokhagyma
- 2 teáskanál apróra vágott chipotle chili
- 1 kg friss málna leöblítve
- 125 milliliter málnaecet
- 150 gramm cukor
- 1/2 teáskanál só
Így készítsd el!
Egy közepes serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat! Add hozzá a hagymát, és kevergesd addig, amíg puha nem lesz, és enyhén karamellizálódik! Ez körülbelül 4 perc. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd 1 percig! Mehet bele a chipotle paprika, majd folyamatos kevergetés mellett 1 percig főzd! Hozzáadhatod a málnát, 2-3 perc alatt puhára fő. Mehet hozzá az ecet, keverd jól össze vele! Tedd bele a sót és a cukrot, vedd lentebb a hőt, és főzd, amíg sűrű nem lesz! Szűrd le egy kis lyukú szűrőn, és kész is!
Klasszikus kreol szósz
Ebben a szószban az a legjobb, hogy sokrétűen felhasználható, bármikor előkapható, és sokféle ételt feldob: egyszóval univerzális!
Hozzávalók
- 3 evőkanál sótlan vaj
- 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 50 gramm apróra vágott zeller
- 40 gramm apróra vágott hagyma
- 50 gramm apróra vágott zöld kaliforniai paprika
- 50 gramm apróra vágott piros vagy sárga kaliforniai paprika
- 1 nagy gerezd fokhagyma felaprítva
- 1/2 teáskanál pirospaprika
- 1/2 teáskanál szárított kakukkfű
- 1/2 teáskanál szárított oregánó
- 1/2 teáskanál szárított bazsalikom
- 1/4 teáskanál frissen őrölt feketebors
- 1 teáskanál Worcestershire szósz
- 1/4 teáskanál csípős paprikaszósz
- 400 gramm kockára vágott paradicsom
- 300 ml csirkealaplé vagy zöldségalaplé
- 4 zöldhagyma szeletelve
- 1 evőkanál paradicsompüré
Így készítsd el!
Melegíts fel 1 evőkanál vajat és olívaolajat közepes lángon egy serpenyőben! Add hozzá a zellert, a hagymát, a zöld és a sárga vagy piros kaliforniai paprikát és a fokhagymát! Párold a zöldségeket körülbelül 5-7 percig, amíg megpuhulnak! Eközben egy kis tálban vagy csészében keverd össze a paprikát, a kakukkfüvet, az oregánót, a bazsalikomot, a borsot, a Worcestershire szószt és a csípős szószt! A paradicsomot add hozzá a zöldségekhez, majd mehet bele a fűszerkeverék. 1 percig pirítsd tovább! Öntsd hozzá az alaplevet, és forrald fel! Keverd bele a felszeletelt zöldhagymát! Fedő nélkül forrald tovább 10 percig! A folyadék nagy része el fog főni. Tedd bele a paradicsompürét, amíg jól el nem keveredik, majd vedd le a tűzről, és keverd hozzá a maradék 2 evőkanál vajat!
Cukkiniszósz
A cukkiniből is remek szósz készíthető, és mivel ebből nem lehet keveset termelni (akinek sikerült, keressen fel), ezért ez jó alternatíva a felhasználásra.
Hozzávalók
- 4 evőkanál sótlan vaj
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 3 nagy gerezd fokhagyma felaprítva
- 1 nagy hagyma apróra vágva
- 1 zellerszár apróra vágva
- 1 közepes sárgarépa apróra vágva
- só és frissen őrölt fekete bors
- 1 kiló cukkini megmosva, a végét levágva és lereszelve
- 50 ml száraz fehérbor vagy 2 evőkanál friss citromlé
- 20 gramm kicsi egész bazsalikomlevél
- frissen reszelt Parmigiano-Reggiano sajt
Így készítsd el!
Melegítsd fel a vajat és az olajat egy serpenyőben, és tedd hozzá a fokhagymát, a hagymát, a zellert és a sárgarépát! Sózd, borsozd és óvatosan főzd, amíg a zöldségek megpuhulnak, de nem barnulnak meg. Keverd hozzá a cukkinit, ízesítsd sóval és borssal, és nagy lángon főzd 7-8 percig, amíg megpuhul és összeesik. Öntsd hozzá a bort vagy a citromlevet, és vedd lentebb a hőfokot! A bazsalikomleveleket forró, lecsepegtetett tésztával dobd a serpenyőbe, és reszelt sajttal tálald!
Nyári szósz receptje
A legegyszerűbb és sokoldalú szósz került a végére. Ezzel minden grillezést feldobhatsz.
Hozzávalók
- 50 gramm friss bazsalikomlevél
- 150 gramm extra szűz olívaolaj
- 20 gramm friss petrezselyemlevél
- 15 gramm friss mentalevél
- 1 evőkanál citromhéj, plusz 2 teáskanál friss citromlé (1 citromból)
- 1 teáskanál só
- 1 gerezd fokhagyma
Így készítsd el!
Az összes hozzávalót robotgépben vagy turmixgépben dolgozd simára! Adj hozzá további sót vagy citromlevet, ha szükséges. Fedd le és hűtsd le felhasználásig!
Kizárólag az egészséges táplálkozás számít fenntarthatónak. Ideje végre gátat szabnunk a mértéktelen húsfogyasztásunknak, hiszen – ahogy egy korábbi, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expót bemutató cikkünkben is írtuk – „a jóléti társadalmaknak jelentősen meg kell(ene) változtatniuk a táplálkozási szokásaikat a növényi élelmiszerek javára.”
Kiemelt kép: canva