Párolva, sütve, salátaként és savanyítva is csodálatos! A káposzta sok helyen az ünnepi asztalról sem hiányozhat.
A káposzta útja
A téli vitaminraktárak feltöltésében nagy segítségünkre lehet a fejes káposzta zöld vagy vörös változata is. A zöldséget már i.e. a II. évezredben termesztették. Az ókori egyiptomiak, görögök, rómaiak is fogyasztották. Utóbbiak ráadásul úgy gondolták, hogy hatásos a részegség ellen, ebből kiindulva talán nem véletlen az esküvőkön az éjféli töltött káposzta hagyománya.
A káposztát a hajósok is előszeretettel fogyasztották a régi időkben, így védekezve a skorbut ellen. 1984-ben a FAO a világ 20 legfontosabb zöldsége közé választotta.
Káposzta a kertedben
A káposzta a kertben is kihagyhatatlan. Már ősszel érdemes számára előkészíteni a terepet. Fény- és tápanyagigényes, ezért már ősszel jót tesz az ágyásnak, ha alaposan megtrágyázod, hogy a tavaszt már így várhassa a veteményeskerted.
Nyári és őszi termesztéskor is jót tehet egy kis utótrágyázás, emellett a vízszükségletét is ki kell elégítened.
Sajnos a káposztát a kártevők is szeretik, ezért erre mindenképp légy tekintettel!
A palántákat április elején érdemes kiültetni az előkészített ágyásba. Ha pedig késői fajtát nevelsz, július eleje a kiültetés ideje.
Egész évben fogyaszd!
Egész évben érdemes belőle fogyasztani, sok vitamin van benne. Nagyon gazdag C-vitaminban, de K-, B1- és E-vitamin is található benne. Kalciumban, vasban is gazdag. A zöld és a vörös változatban is van antioxidáns, ami a daganatos megbetegedések megelőzésében segíthet. Emellett élelmirost-tartalma jó hatással lehet az emésztésünkre.
A káposztát természetes antibiotikumként is számon tartják, a benne található mustárolajnak antibakteriális hatása van. A savanyított változat amellett, hogy megőrzi a nyers zöldség C-vitaminját, az erjedés miatt jótékony baktériumokat is tartalmaz, melyek támogatják emésztőrendszerünk működését. Ráadásul a savanyúsághoz használt fűszerek – például a mustármag, a torma, a babérlevél és a köménymag – szintén kedvező hatással vannak mind az emésztésre, mind a légutak egészségére.
Káposzta a konyhában
A friss és a savanyított káposztát is számtalan módon elkészíthetjük. A szokásos káposztasaláta és párolt káposzta mellett a friss zöldségből – főképp a lilából – isteni krémlevest főzhetünk, amelyet gyömbérrel, köménnyel fűszerezhetünk.
A lila káposztából készíthetünk szendvicskrémet is dióval párosítva, de tehetjük gnocchihoz is. Pirítva tésztákhoz, ázsiai ételekhez, falafel mellé is fogyaszthatjuk.
Negyedelve, fűszeres olajjal meglocsolva sütőben is süthetjük. Ezzel a módszerrel szépen karamellizálódik, teljesen más lesz az eredmény, mintha serpenyőben készítenénk. A fűszeres sült káposztát ehetjük főételként, de sajtok, szejtánsült mellé is.
Karácsony közeledtével nem mehetünk el szó nélkül a töltött káposzta mellett sem, amely készülhet friss vagy savanyított levelekből is: ahány ház, annyi szokás. Egy biztos, ebből is készíthetünk vega, vegán változatot, amelyhez szerencsére már számtalan receptet találunk a gasztrobloggerek oldalain.
A savanyú káposztából, ha nem használjuk fel a töltött változathoz, főzhetünk levest téli zöldségekkel. Tepsiben rétegezhetjük krumplival, hagymával, füstölt sajttal vagy tofuval. Esetleg mustárral, növényi tejszínnel keverve, almával, póréhagymával is megsüthetjük. Az abszolút kedvenc pedig – ami elsőre furcsa lehet, de mindenképp érdemes kipróbálni – a vegán körözött, ami szintén savanyú káposztából készül.
Vöröskáposzta-krémleves
Hozzávalók
- fél fej vörös káposzta
- 1 db vöröshagyma
- 1 kisebb póréhagyma
- 1–2 gerezd fokhagyma
- 2–3 db paradicsom
- 1 db nagy savanyú alma
- pár ek olívaolaj
- 2 ek balzsamecet
- köménymag, kakukkfű, só
Így készítsd el!
A vörös káposzta több rostot és C-vitamint tartalmaz, mint a zöld. Ásványi anyagban is gazdagabb: több benne a kalcium, a vas és a kálium.
A káposztát, a hagymákat szeletekre vágjuk, megszórjuk köménymaggal, kevés sóval, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Kb. 20 percig főzzük, majd hozzáadjuk a paradicsomot, a szeletelt almát, a fűszereket, az olajat. Még 5–10 percig főzzük, amíg a káposzta megpuhul, majd turmixoljuk. Ha túl sűrű, kevés vízzel felöntjük. Balzsamecettel, némi mézzel pikánsra ízesítjük.
Olcsó, gyors, különleges színű és ízű krémleves ősztől tavaszig. Érdemes kipróbálni!
Vegán körözött savanyú káposztából
Hozzávalók
- 20 dkg savanyú káposzta
- 1 közepes répa
- 12 dkg növényi tejföl
- só
- bors
- őrölt kömény
- őrölt pirospaprika
Így készítsd el!
A répát megpucolva karikákra vágjuk, majd az összes hozzávalót beletesszük egy aprítógépbe, és krémes állagúra daráljuk. Nem kell, hogy teljesen krémes legyen.
Kóstolás után már ehetjük is!
A receptben és a cikk elkészítésében Szabó Eszti segített nekünk.