A rosacea gyulladásos bőrbetegség, amely a világ népességének csak kis százalékát érinti. A rosacea krónikus bőrbetegségnek tekinthető, mivel hosszú lefolyású, egyik legjellemzőbb tünete a napégésre emlékeztető tartós bőrpír. Bár a rosacea nem halálos betegség, sokak életét megkeserítheti. De mit lehet tenni ellene?
Mi ez a betegség?
A rosacea a tünetek széles skáláját produkálja, tapasztalható többek között kipirulás, hajszálértágulatok (telangiektázia), gyulladásos papulák és pustulák jelenhetnek meg, valamint szemészeti tünetek is jelentkezhetnek. A betegség kóros mechanizmusai még nem teljesen tisztázottak, de arra már rájöttek, hogy több tényező együttes hatásának eredményei.
Eleinte a rosaceát tartós bőrpír jellemzi az arc központi területén. A rosacea során couperose jelenik meg, amely folyamán az arc erei megnagyobbodnak, különösen az orr területén (borvirágos orr), amihez kellemetlen égő érzés társul. Ez a skandináv országokban fordul elő leggyakrabban, minél világosabb a bőrszín, annál valószínűbb a megjelenése.
Kép: canva
Mit tehetsz a rosacea ellen?
Mint minden betegség vagy nyavalya esetén, itt is a megelőzés lehet az egyik kulcsa annak, hogy elkerüljük a kórral járó kellemetlen tüneteket. Lássuk, mit lehet tenni annak érdekében, hogy megússzuk a rosacea megjelenését a bőrünkön!
A rosaceát számos tényező kiválthatja: a magas hőmérséklet, a tartós stressz vagy szorongás, különböző ételek és italok, az erős UV-sugárzás, a dohányzás. Illetve a folyamatos maszkhasználat is, ami például a koronavírus-járvány idején érvényes volt mindenkire, de az egészségügyben dolgozók mindennapjaiban jelenleg is általános lehet [2].
Kép: canva
A helyes étrend segít
Léteznek bizonyos ételek és italok, amelyek folyamatos fogyasztása súlyosbíthatja a rosaceát, illetve előidézheti a megjelenését. Ilyenek például a forró, illetve a fűszeres ételek.
Négy ingertípust különböztetünk meg: 1) a hővel kapcsolatosakat, tehát a forró italok, például a forró kávé vagy a forró tea súlyosbító tényezőként hathatnak; 2) az alkohollal kapcsolatosakat, például a bor és a töményebb italok hatását; 3) a kapszaicinnel kapcsolatosakat, vagyis egyes fűszerek és paprikák, például a cayenne-bors és a pirospaprika is katalizátorok lehetnek; 4) valamint a fahéjaldehiddel kapcsolatosakat. Az utóbbi vegyület számos élelmiszerben megtalálható, például a paradicsomban, a citrusfélékben, a fahéjban és a csokoládéban.
A forró italok és a kapszaicin-tartalmú fűszerek aktiválják a vanilloid csatornákat, amelyeknek köszönhetően értágulat jelentkezik, ez gyulladásindukált fokozott érzékenységet (hyperalgesiát) okoz, ami kipirulást és égő érzést eredményez.
Kép: canva
A rostban gazdag ételek fogyasztása és a probiotikumok szedése segítheti a rosacea megelőzését, mivel egyes baktériumtörzsek hathatnak a bőrre, javítva a barrier funkciót és csökkentve az érzékenységet. Emellett az omega-3 zsírsavak és a cink antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek.
A napsugárzás, az alkohol és a dohány súlyos következményekkel járnak
Emellett a napozás is kiválthatja vagy súlyosbíthatja a gyulladásos bőrbetegséget. A másik két tényező, amelyek ronthatnak a rosacea tünetein, az alkohol és a dohányzás. Egyrészt az alkohol átmeneti kipirulást okoz, ami felgyorsítja a betegség előrehaladását, és növeli a rosacea kialakulásának kockázatát; másrészt a dohányban lévő nikotin angiogén hatású (azaz elősegíti új erek keletkezését), és a rosacea tüneteit is erősíti.
Egy vizsgálat kimutatta, hogy az ETR (erythematotelangiektatikus rosacea) az aktív dohányosok körében jelentkezett a legnagyobb arányban, és ez összefüggésbe hozható a nikotin hatásával. Mivel ez a két anyag negatívan befolyásolhatja a páciens állapotát, javasolt korlátozni az alkoholtartalmú italok fogyasztását és kerülni a dohánytermékek használatát. [3]
Kép: canva
Nem mindegy, milyen arcmaszkot használsz
A pandémia idejéből mindenki számára ismerős a mindennapos kötelező maszkhasználat. De mit tehetünk, ha újra maszk viselésére kényszerülünk, vagy olyan munkánk van, amelynek végzése során ez elkerülhetetlen?
A maszk alatt a meleg, párás és jól zárt környezetben a bőrünkön élő „jó” baktériumok elpusztulnak, mivel felborul a bőrflóra egyensúlya, és a káros baktériumok, paraziták, gombák elszaporodnak.
De a bőrbetegség megjelenésének esélye nagyban függ attól, hogy milyen a maszk, mennyi ideig kell viselni, és volt-e korábban bőrbetegsége a szóban forgó személynek. A textilmaszkok kevesebb bőrreakciót váltanak ki a sebészeti maszkokkal szemben, amelyekkel kapcsolatban fontos hangsúlyozni, hogy egyszer használatosak, tehát nem szabad őket újra felhasználni. (A fenntarthatóságot azonban nagyban támogatná, ha ezek az eldobható, megfelelő higiéniát biztosító orvostechnikai eszközök fenntartható/lebomló forrásból származnának.)
A szövetmaszkok kiválasztásakor a kisebb szálszámú, sima felületű, kevés ráncot tartalmazó szövetekre kell voksolni, mivel ezek csökkentik a szövet súrolóhatását. A maszkok lehetőleg világos színűek legyenek, mivel a sötét színek elnyelik a sugárzást, aminek következtében a bőr hőmérsékletének emelkedését okozzák! A fém orrhidak és fogantyúk szintén okozhatnak allergiás kontakt dermatitist, ezért a fémrészek nélküli és állítható pántokkal ellátott maszkokat kell előnyben részesíteni a nyúlékony változatokkal szemben.