

Az Ă©des, ropogĂłs karĂłgyökeret mindenki ismeri. Ha meg kell nevezned egyetlen zöldsĂ©get, jĂł esĂ©llyel a sĂĄrgarĂ©pa jut elsĆkĂ©nt az eszedbe. Nem vĂ©letlen, hiszen mĂĄr 5000 Ă©ve termesztjĂŒk, szinte bĂĄrmilyen Ă©telben felhasznĂĄlhatjuk, Ă©s nagyon egĂ©szsĂ©ges Ă©lelmiszerkĂ©nt tartjuk szĂĄmon. Nemcsak sokoldalĂș, hanem izgalmas alapanyag is, amit be is bizonyĂtunk!
Arab kereskedĆknek köszönhetjĂŒk, hogy a sĂĄrgarĂ©pa (Daucus carota) vilĂĄghĂłdĂtĂł Ăștra indult: ĂĄm az Ăłkorban mĂ©g vĂ©kony, zöldes vagy sötĂ©tlilĂĄs rĂ©pĂĄk lĂ©tezhettek, a zöldsĂ©g mostani narancssĂĄrga szĂnĂ©t holland gazdĂĄk kĂsĂ©rleteztĂ©k ki egy Ă©szak-afrikai vĂĄltozatbĂłl.
A vadon Ă©lĆ, EurĂłpĂĄban is Ćshonos vadmurok volt az a növĂ©ny, amelybĆl a sĂĄrgarĂ©pĂĄt nemesĂtettĂ©k. A vastagabb, Ăzesebb Ă©s narancssĂĄrgĂĄbb verziĂłt ma mĂĄr minden hĂĄztartĂĄsban ismerik. Van, ahol mĂ©g ma is murok nĂ©ven emlegetik ezt a lĂĄgyszĂĄrĂș, gyakran kĂ©tĂ©ves növĂ©nyt, amelynek karĂłgyökerĂ©t esszĂŒk. A gyakori fajtĂĄk gyökĂ©rformĂĄja a gömb alakĂștĂłl a nyĂșlĂĄnkig terjed, az alsĂł vĂ©g a tompĂĄtĂłl a hegyesig. A narancssĂĄrga szĂnƱ gyökerek mellett fehĂ©r, sĂĄrga Ă©s lila hĂșsĂș vĂĄltozatok is ismertek.

Kép: canva
Egyesek szerint igen rĂ©gi eredetƱ kultĂșrnövĂ©ny, ebben viszont megoszlanak a vĂ©lemĂ©nyek. A sĂĄrgarĂ©pa (Daucus carota subsp. sativus) valĂłszĂnƱleg csak idĆszĂĄmĂtĂĄsunk 1. Ă©vszĂĄzada Ăłta szerepel az emberisĂ©g Ă©tlapjĂĄn. KorĂĄbban a pasztinĂĄk töltötte be ezt a szerepet. A nemesĂtĂ©sek ellenĂ©re a Nantes-tĂpusok a legnĂ©pszerƱbbek, ezek a globĂĄlis termelĂ©s 40%-ĂĄt teszik ki. MagyarorszĂĄgon Ă©vente 7,1 kg rĂ©pĂĄt fogyasztunk fejenkĂ©nt.
Lila rĂ©pa Ă©s egyĂ©b szĂnvĂĄltozatok
A rĂ©pafajtĂĄk nem csak nĂ©vlegesen sokszĂnƱek, hiszen rengeteg vĂĄltozatuk van. A kĂŒlönbözĆ szĂnƱ sĂĄrgarĂ©pĂĄk, pĂ©ldĂĄul a narancssĂĄrga, a lila, a piros, a fehĂ©r Ă©s a sĂĄrga Ăze közötti kĂŒlönbsĂ©g nem olyan jelentĆs. Az ĂzvilĂĄguk nem mozog olyan szĂ©les skĂĄlĂĄn, mint a kĂŒlönbözĆ szĂnƱ paradicsomokĂ©, de azĂ©rt tapasztalhatĂł nĂ©mi kĂŒlönbsĂ©g. Ez gyakran enyhe, Ă©s akkor Ă©rzĆdik leginkĂĄbb, ha nyersen fogyasztjuk a sĂĄrgarĂ©pĂĄt.
A klasszikus narancssĂĄrga sĂĄrgarĂ©pa a 17. szĂĄzadi HollandiĂĄban vĂĄlt nĂ©pszerƱvĂ©, ezt ma mĂĄr ânormĂĄl sĂĄrgarĂ©pĂĄnakâ nevezzĂŒk. A sĂĄrgarĂ©pa korĂĄbban sokfĂ©le szĂnben â mĂ©g zöldben is â kaphatĂł volt.
MĂĄs szĂnƱ rĂ©pĂĄkkal összehasonlĂtva a narancssĂĄrga verziĂł körĂŒlbelĂŒl nĂ©gyszeresĂ©t tartalmazza az USDA ĂĄltal ajĂĄnlott A-vitaminadagnak, Ă©s rengeteg bĂ©ta-karotint tartalmaz. Ez a tĂpus földes ĂzƱ, Ă©des, Ă©s nyersen vagy fĆzve is finom.
A lila sĂĄrgarĂ©pa Ăze intenzĂven Ă©des, amelyet nĂ©ha borsos Ăz kĂsĂ©rhet. RemekĂŒl illik salĂĄtĂĄkba, vagy kĂ©szĂŒlhet belĆle izgalmas savanyĂșsĂĄg is.

Kép: canva
A fehĂ©r vagy az aranyszĂnƱ sĂĄrgarĂ©pa Ăze enyhĂ©bb, ĂĄm lĂ©nyegesen Ă©desebb, mint a narancssĂĄrga vagy a lila vĂĄltozatĂ©. KĂŒlönösen finomak sĂŒtve, egy kevĂ©s vajjal Ă©s mĂ©zzel serpenyĆben pirĂtva. Levesekhez adva is Ă©desebb Ăzt eredmĂ©nyeznek.
A piros sĂĄrgarĂ©pa a mediterrĂĄn Ă©s az ĂĄzsiai fajtĂĄk között gyakori, Ă©lĂ©nkpiros szĂnƱ. SzĂnĂ©t a likopin adja, vagyis ugyanaz az antioxidĂĄns, amely a paradicsomban is megtalĂĄlhatĂł. Ăze Ă©deskĂ©s, aromĂĄs, fĆzĂ©skor is megĆrzi szĂnĂ©t.
Tåpanyagbånya: béta-karotin és vitaminok a sårgarépåban
A sĂĄrgarĂ©pa kĂŒlönösen jĂł bĂ©ta-karotin-, rost-, K1-vitamin-, kĂĄlium- Ă©s antioxidĂĄnsforrĂĄs. RĂĄadĂĄsul a sĂĄrgarĂ©pa kalĂłriafronton is igen kedvezĆ, nem mellesleg szĂĄmos egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elĆnye is van. ĂlĂ©nk szĂnĂ©t a bĂ©ta-karotinnak, egy antioxidĂĄnsnak köszönheti, amelyet a szervezet A-vitaminnĂĄ alakĂt.
VĂztartalma 86% Ă©s 95% között mozog, az ehetĆ rĂ©sz pedig körĂŒlbelĂŒl 10% szĂ©nhidrĂĄtbĂłl ĂĄll. Nagyon kevĂ©s zsĂrt Ă©s fehĂ©rjĂ©t tartalmaz, ĂĄm annĂĄl több rostot.
Két közepes nyers sårgarépa, vagyis 100 gramm (g) tåpanyagtartalma és tåpértéke:
- kalĂłria: 41,
- vĂz: 89%,
- fehérje: 0,8 g,
- szénhidråt: 9,0 g,
- rost: 2,7 g,
- zsĂr: 0,1 g.

Kép: canva
A sĂĄrgarĂ©pa glikĂ©miĂĄs indexe alacsony: az ilyen Ă©lelmiszerek fogyasztĂĄsa pedig jĂłt tesz az egĂ©szsĂ©gĂŒnknek, hiszen a vĂ©rcukorszintĂŒnket nem mozgatja meg tĂșlsĂĄgosan.
A glikĂ©miĂĄs index (GI) azt jelzi, hogy az Ă©telek milyen gyorsan emelik meg a vĂ©rcukorszintet Ă©tkezĂ©s utĂĄn. Az alacsony glikĂ©miĂĄs indexƱ Ă©telek fogyasztĂĄsa szĂĄmos egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elĆnnyel jĂĄr, Ă©s kĂŒlönösen elĆnyösnek tekinthetĆ a cukorbetegek szĂĄmĂĄra.
A pektin a sĂĄrgarĂ©pĂĄban talĂĄlhatĂł oldhatĂł rost fĆ formĂĄja. Az oldhatĂł rostok csökkenthetik a vĂ©rcukorszintet azĂĄltal, hogy lelassĂtjĂĄk a cukor Ă©s a kemĂ©nyĂtĆ emĂ©sztĂ©sĂ©t. RĂĄadĂĄsul tĂĄplĂĄlhatjĂĄk a bĂ©lben Ă©lĆ jĂłtĂ©kony baktĂ©riumokat is, ami jobb egĂ©szsĂ©ghez Ă©s a betegsĂ©gek kockĂĄzatĂĄnak csökkenĂ©sĂ©hez vezethet. SĆt, bizonyos oldhatĂł rostok ronthatjĂĄk a koleszterin felszĂvĂłdĂĄsĂĄt az emĂ©sztĆrendszerbĆl, csökkentve a vĂ©r koleszterinszintjĂ©t.
A sĂĄrgarĂ©pĂĄban talĂĄlhatĂł fĆ oldhatatlan rostok a cellulĂłz, a hemicellulĂłz Ă©s a lignin. Az oldhatatlan rostok csökkenthetik a szĂ©krekedĂ©s kockĂĄzatĂĄt, Ă©s elĆsegĂthetik a rendszeres bĂ©lmozgĂĄst.
Ezen tĂșl a rĂ©pa szĂĄmos vitamin Ă©s ĂĄsvĂĄnyi anyag forrĂĄsa, kĂŒlönösen a biotinĂ©, a kĂĄliumĂ©, valamint az A-vitaminĂ© (bĂ©ta-karotinbĂłl), a K1-vitaminĂ© (fillokinon) Ă©s a B6-vitaminĂ©.
Az A-vitamin elĆsegĂti a jĂł lĂĄtĂĄst, Ă©s fontos a növekedĂ©shez, a fejlĆdĂ©shez Ă©s az immunfunkciĂłkhoz. A B-vitamin, amely korĂĄbban H-vitaminkĂ©nt volt ismert, fontos szerepet jĂĄtszik a zsĂr- Ă©s a fehĂ©rje-anyagcserĂ©ben. A sĂĄrgarĂ©pa kĂĄliumban is gazdag, ez az esszenciĂĄlis ĂĄsvĂĄnyi anyag fontos szerepet jĂĄtszik a vĂ©rnyomĂĄs szabĂĄlyozĂĄsĂĄban.

Kép: canva
Ami szintĂ©n figyelemre mĂ©ltĂł, az az, hogy a sĂĄrgarĂ©pa szĂĄmos növĂ©nyi vegyĂŒletet tartalmaz, beleĂ©rtve a karotinoidokat is, amelyek erĆs antioxidĂĄnsok, ezĂ©rt javĂtjĂĄk az immunfunkciĂłkat. FogyasztĂĄsukat összefĂŒggĂ©sbe hozzĂĄk szĂĄmos betegsĂ©g, többek között a szĂvbetegsĂ©gek, a kĂŒlönfĂ©le degeneratĂv Ă©s bizonyos tĂpusĂș rĂĄkos megbetegedĂ©sek kockĂĄzatĂĄnak csökkenĂ©sĂ©vel. A bĂ©ta-karotin a sĂĄrgarĂ©pa fĆ karotinja, amely a szervezetben A-vitaminnĂĄ alakulhat, ez a folyamat azonban egyĂ©nenkĂ©nt eltĂ©rĆ lehet. A sĂĄrgarĂ©pa fogyasztĂĄsĂĄval egyĂŒtt törtĂ©nĆ zsĂrbevitel segĂthet a bĂ©ta-karotin nagyobb mĂ©rtĂ©kƱ felszĂvĂłdĂĄsĂĄban.
Ez a karotinoid szĂĄmos egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elĆnnyel jĂĄrhat. PĂ©ldĂĄul a karotinoidokban gazdag Ă©trend segĂthet megvĂ©deni a szervezetet a rĂĄk szĂĄmos tĂpusĂĄtĂłl. Ide tartozik a prosztata-, a vastagbĂ©l- Ă©s a gyomorrĂĄk.
A szem is hĂĄlĂĄs a sĂĄrgarĂ©pa-fogyasztĂĄsĂ©rt: a karotinoidok csökkenthetik az Ă©letkorral összefĂŒggĆ makuladegenerĂĄciĂł kockĂĄzatĂĄt is. Az emlĂtett Ă©rvek azt erĆsĂtik, hogy sĂĄrgarĂ©pĂĄt fogyasztani valĂłdi fĆnyeremĂ©ny. De vajon mit kĂ©szĂthetsz belĆle?
Egy egyszerƱ répatortarecept és mås kedvenceink répåból
A sĂĄrgarĂ©pa rengetegfĂ©lekĂ©ppen felhasznĂĄlhatĂł a konyhĂĄban. Remek tĂłcsni kĂ©szĂŒlhet belĆle, Ă©n mindig megbolondĂtom egy kis mustĂĄrral, Ă©desburgonyĂĄval is. De a bolognainak is elengedhetetlen alapeleme: a sofrito, azaz a zeller- Ă©s rĂ©paalapĂș szĂłsz hĂșsos Ă©s hĂșsmentes vĂĄltozatĂĄt is izgalmasabbĂĄ teszi. Emellett a rĂ©pa csodĂĄs salĂĄtĂĄkban naranccsal, vagy indiai rĂ©pacurrykĂ©nt kurkumĂĄval Ă©s kĂłkusztejjel.
A sĂĄrgarĂ©papĂŒrĂ© remek levesalap lehet, de burgonyapĂŒrĂ© helyett is isteni gyömbĂ©rrel, szerecsendiĂłval, citrommal Ă©s vajjal. SĂŒtemĂ©nyekben helyettesĂtheti az olajat, valamint csodĂĄs vegĂĄn macânâcheese kĂ©szĂŒlhet belĆle. FetĂĄval, tĂșrĂłval, ricottĂĄval Ăzletes mĂĄrtogatĂłs kĂ©szĂŒlhet belĆle, Ă©s smoothie-ban is szuper almĂĄval keverve.
A sĂĄrgarĂ©pa fagyasztĂĄsa sem bonyolult: elĆtte Ă©rdemes blansĂrozni, azaz a feldarabolt rĂ©pĂĄt pĂĄr pillanatra lobogĂł vĂzbe tenni:
- a karikĂĄkat 2 percre,
- a hasĂĄbokat 3 percre,
- az egész kicsi répåkat pedig 4 percre.
Szinte azonnal szedd ki, Ă©s hƱtsd le jeges vĂzben ugyanennyi idĆ alatt! SzĂĄrĂtsd meg konyharuhĂĄn vagy papĂrtörlĆn! TĂĄlcĂĄn fagyaszd elĆ, ehhez terĂtsd szĂ©t, Ă©s Ăgy helyezd be a fagyasztĂłba! 1â2 Ăłra utĂĄn mehetnek a zĂĄrhatĂł zacskĂłkba, dobozokba. Ebben a formĂĄban a fagyasztĂłban -18 °C-on 8â10 hĂłnapig is eltarthatĂł.

Kép: canva
EgyszerƱ répatortarecept
KĂ©tsĂ©gkĂvĂŒl a rĂ©patorta a legnĂ©pszerƱbb Ă©dessĂ©g, amely rĂ©pĂĄbĂłl kĂ©szĂŒlhet. FƱszeres, omlĂłs, Ăzes Ă©s finom krĂ©m tartozik hozzĂĄ. LĂĄssuk, hogyan kĂ©szĂŒl!
HozzĂĄvalĂłk:
- 360 gramm liszt,
- 2 teĂĄskanĂĄl sĂŒtĆpor,
- 1 teåskanål szódabikarbóna,
- 1 teåskanål só,
- 1 teĂĄskanĂĄl Ćrölt fahĂ©j,
- œ teĂĄskanĂĄl Ćrölt szerecsendiĂł,
- 320 milliliter növĂ©nyi olaj,Â
- 220 gramm vilĂĄgosbarna cukor,Â
- 200 gramm kristĂĄlycukor,Â
- 4 darab nagy tojås,
- 2 teĂĄskanĂĄl vanĂlia (10 ml),
- 315 gramm reszelt sårgarépa,
- 120 gramm apróra vågott pekåndió.
A mĂĄzhoz:
- 227 grammos krĂ©msajttömb szobahĆmĂ©rsĂ©kleten,
- 227 gramm sótlan, puha vaj,
- 1 teĂĄskanĂĄl vanĂliakivonat,
- 500 gramm porcukor.
Ăgy kĂ©szĂtsd el!
MelegĂtsd elĆ a sĂŒtĆt 175°C-ra! Kenj ki vĂ©konyan kĂ©t 23 cm-es kerek tortaformĂĄt sĂŒtĆspray-vel vagy vajjal, Ă©s bĂ©leld ki az aljukat sĂŒtĆpapĂrral! Egy nagy keverĆtĂĄlban keverd össze a lisztet, a sĂŒtĆport, a szĂłdabikarbĂłnĂĄt, a sĂłt, a fahĂ©jat Ă©s a szerecsendiĂłt!
KĂŒlön egy közepes tĂĄlban keverd össze a cukrokat, az olajat, a tojĂĄsokat Ă©s a vanĂliĂĄt, amĂg jĂłl össze nem keverednek! Ăntsd a nedves hozzĂĄvalĂłkat a szĂĄraz keverĂ©khez, Ă©s keverd Ă©ppen csak addig, amĂg össze nem ĂĄllnak, Ă©s csak nĂ©hĂĄny lisztcsĂk marad. Keverd a sĂĄrgarĂ©pĂĄt Ă©s a pekĂĄndiĂłt a tĂ©sztĂĄba! Oszd el egyenletesen a tĂ©sztĂĄt az elĆkĂ©szĂtett tepsikben!
SĂŒsd 30â35 percig, vagy amĂg a közepĂ©be szĂșrt fogpiszkĂĄlĂł tisztĂĄn ki nem jön. Hagyd a sĂŒtemĂ©nylapokat teljesen kihƱlni a tepsiben egy rĂĄcsra helyezve! MiutĂĄn kihƱltek, fordĂtsd meg a lapokat, Ă©s vedd le rĂłluk a sĂŒtĆpapĂrt!

Kép: canva
A krémsajtos måzhoz:
Egy nagy keverĆtĂĄlban kĂ©zi mixerrel közepes sebessĂ©ggel keverd fel a vajat, amĂg nagyon puha Ă©s sima nem lesz, körĂŒlbelĂŒl 1 percig. Add hozzĂĄ a krĂ©msajtot, Ă©s keverd habosra, körĂŒlbelĂŒl 30 mĂĄsodpercig!
Alacsony fokozaton keverĆgĂ©ppel fokozatosan adagold hozzĂĄ a porcukrot! (KemĂ©nyebb, Ă©desebb krĂ©mhez több cukrot hasznĂĄlj!) MiutĂĄn összeĂĄllt, kapard le a tĂĄl tartalmĂĄt, Ă©s add hozzĂĄ a vanĂliĂĄt! Közepesen alacsony fokozaton keverd, amĂg habos Ă©s könnyen kenhetĆ nem lesz, körĂŒlbelĂŒl 1 percig!
EzutĂĄn helyezd az egyik kihƱlt sĂŒtemĂ©nylapot a tetejĂ©vel felfelĂ© egy tortatartĂłra vagy tĂĄlalĂłtĂĄlra, Ă©s kend meg a mĂĄz hĂĄromnegyedĂ©vel egĂ©szen a torta szĂ©lĂ©ig! Helyezd a mĂĄsik sĂŒtemĂ©nylapot a tetejĂ©re a tetejĂ©vel lefelĂ©! Kend meg a maradĂ©k mĂĄzzal a torta tetejĂ©t Ă©s oldalĂĄt!
Ha szeretnĂ©d, a krĂ©m egy rĂ©szĂ©t elteheted, Ă©s dĂszĂtĂ©seket kenhetsz vele a tortĂĄra, vagy aprĂłra vĂĄgott pirĂtott pekĂĄndiĂłt szĂłrhatsz a krĂ©mre. SzeletelĂ©s elĆtt 30 percig hƱtsd a tortĂĄt, hogy a krĂ©m megkössön! A maradĂ©kot lefedve hƱtĆszekrĂ©nyben legfeljebb 1 hĂ©tig tĂĄrolhatod.
Ne csak boltbĂłl vedd! â SĂĄrgarĂ©pa vetĂ©se a konyhakertben
A sĂĄrgarĂ©pa vetĂ©si ideje a tavaszi hĂłnapokban van, ĂĄm erre mĂĄr most Ćsszel is elĆkĂ©szĂŒlhetsz. ĂltalĂĄban mĂĄrcius vĂ©gĂ©tĆl mĂĄjus közepĂ©ig vetheted, amint a talaj mĂĄr 6â8 °C-ra felmelegedett.
Ćsszel oktĂłberânovember környĂ©kĂ©n is elvetheted, ha ĂĄttelelĆ vetĂ©st szeretnĂ©l (ilyenkor a mag tavasszal kel ki). Ennek elĆnye az, hogy a tavaszi csapadĂ©k segĂti a kelĂ©st, Ă©s a gyomok is kevesebb gondot okoznak.
A sĂĄrgarĂ©pa szereti a mĂ©lyen lazĂtott, homokos vĂĄlyogtalajt, amely jĂł vĂzĂĄteresztĆ, gyommentes, nem rögös. A köves, tömör talajban elĂĄgazik, vagy torzul a gyökere. A friss istĂĄllĂłtrĂĄgyĂĄtĂłl szintĂ©n elĂĄgazĂł, repedt gyökerek fejlĆdnek. InkĂĄbb az elĆzĆ szezon ĆszĂ©n trĂĄgyĂĄzd a terĂŒletet!

Kép: canva
A napos fekvĂ©st kedveli, fĂ©lĂĄrnyĂ©kban gyengĂ©bben fejlĆdik, kelĂ©skor Ă©s a gyökĂ©r fejlĆdĂ©sekor rendszeres, de nem tĂșlzĂĄsba vitt öntözĂ©se szĂŒksĂ©ges.
A vetésre is oda kell figyelni, hiszen a magok nagyon aprók, ezért:
- kĂ©szĂts sekĂ©ly barĂĄzdĂĄkat kb. 1â2 cm mĂ©lyen, 20â25 cm sortĂĄvolsĂĄgra,
- a magokat ritkĂĄn szĂłrd, 2â3 cm tĆtĂĄvolsĂĄgra,
- fedd be vĂ©konyan földdel, Ă©s finoman tömörĂtsd a talajt!
A sĂĄrgarĂ©pa lassan kel (10â20 nap alatt), ezĂ©rt tĂŒrelem kell hozzĂĄ. A gyomokat mĂ©g kelĂ©s elĆtt prĂłbĂĄld kordĂĄban tartani! RitkĂtĂĄsra akkor van szĂŒksĂ©g, amikor a növĂ©nynek 3â4 levele van, hagyj közöttĂŒk kb. 5 cm tĆtĂĄvolsĂĄgot, hogy szebb, nagyobb gyökerek fejlĆdjenek!
A sĂĄrgarĂ©pa jĂłl tĂĄrsĂthatĂł hagymafĂ©lĂ©kkel (pl. vörös- vagy pĂłrĂ©hagymĂĄval): kölcsönösen vĂ©dik egymĂĄst a kĂĄrtevĆktĆl; retekkel: a retek elĆbb beĂ©rik, Ăgy helyet hagy a rĂ©pĂĄnak; salĂĄtĂĄval: ĂĄrnyĂ©kolja a talajt a kelĂ©s idejĂ©n. Ne vesd borsĂł, kapor vagy zeller közelĂ©be, mert ezek gĂĄtolhatjĂĄk a fejlĆdĂ©sĂ©t!
A sårgarépa tehåt minden fronton fantasztikus növény, érdemes hasznålni a konyhåban, a szervezeted hålås lesz érte.
Kiemelt kép: canva


