A sĂĄrgarĂ©pa fĂŒtyĂŒlni nem segĂ­t, de mondunk pĂĄr jĂł okot, amiĂ©rt Ă©rdemes fogyasztanod!

A sĂĄrgarĂ©pa fĂŒtyĂŒlni nem segĂ­t, de mondunk pĂĄr jĂł okot, amiĂ©rt Ă©rdemes fogyasztanod!
A sĂĄrgarĂ©pa fĂŒtyĂŒlni nem segĂ­t, de mondunk pĂĄr jĂł okot, amiĂ©rt Ă©rdemes fogyasztanod!

Az Ă©des, ropogĂłs karĂłgyökeret mindenki ismeri. Ha meg kell nevezned egyetlen zöldsĂ©get, jĂł esĂ©llyel a sĂĄrgarĂ©pa jut elsƑkĂ©nt az eszedbe. Nem vĂ©letlen, hiszen mĂĄr 5000 Ă©ve termesztjĂŒk, szinte bĂĄrmilyen Ă©telben felhasznĂĄlhatjuk, Ă©s nagyon egĂ©szsĂ©ges Ă©lelmiszerkĂ©nt tartjuk szĂĄmon. Nemcsak sokoldalĂș, hanem izgalmas alapanyag is, amit be is bizonyĂ­tunk!

Arab kereskedƑknek köszönhetjĂŒk, hogy a sĂĄrgarĂ©pa (Daucus carota) vilĂĄghĂłdĂ­tĂł Ăștra indult: ĂĄm az Ăłkorban mĂ©g vĂ©kony, zöldes vagy sötĂ©tlilĂĄs rĂ©pĂĄk lĂ©tezhettek, a zöldsĂ©g mostani narancssĂĄrga szĂ­nĂ©t holland gazdĂĄk kĂ­sĂ©rleteztĂ©k ki egy Ă©szak-afrikai vĂĄltozatbĂłl.

A vadon Ă©lƑ, EurĂłpĂĄban is Ƒshonos vadmurok volt az a növĂ©ny, amelybƑl a sĂĄrgarĂ©pĂĄt nemesĂ­tettĂ©k. A vastagabb, Ă­zesebb Ă©s narancssĂĄrgĂĄbb verziĂłt ma mĂĄr minden hĂĄztartĂĄsban ismerik. Van, ahol mĂ©g ma is murok nĂ©ven emlegetik ezt a lĂĄgyszĂĄrĂș, gyakran kĂ©tĂ©ves növĂ©nyt, amelynek karĂłgyökerĂ©t esszĂŒk. A gyakori fajtĂĄk gyökĂ©rformĂĄja a gömb alakĂștĂłl a nyĂșlĂĄnkig terjed, az alsĂł vĂ©g a tompĂĄtĂłl a hegyesig. A narancssĂĄrga szĂ­nƱ gyökerek mellett fehĂ©r, sĂĄrga Ă©s lila hĂșsĂș vĂĄltozatok is ismertek.

Igazi bĂŒszkesĂ©g egy ilyen csokor.
Kép: canva

Egyesek szerint igen rĂ©gi eredetƱ kultĂșrnövĂ©ny, ebben viszont megoszlanak a vĂ©lemĂ©nyek. A sĂĄrgarĂ©pa (Daucus carota subsp. sativus) valĂłszĂ­nƱleg csak idƑszĂĄmĂ­tĂĄsunk 1. Ă©vszĂĄzada Ăłta szerepel az emberisĂ©g Ă©tlapjĂĄn. KorĂĄbban a pasztinĂĄk töltötte be ezt a szerepet. A nemesĂ­tĂ©sek ellenĂ©re a Nantes-tĂ­pusok a legnĂ©pszerƱbbek, ezek a globĂĄlis termelĂ©s 40%-ĂĄt teszik ki. MagyarorszĂĄgon Ă©vente 7,1 kg rĂ©pĂĄt fogyasztunk fejenkĂ©nt.

Lila répa és egyéb színvåltozatok

A rĂ©pafajtĂĄk nem csak nĂ©vlegesen sokszĂ­nƱek, hiszen rengeteg vĂĄltozatuk van. A kĂŒlönbözƑ szĂ­nƱ sĂĄrgarĂ©pĂĄk, pĂ©ldĂĄul a narancssĂĄrga, a lila, a piros, a fehĂ©r Ă©s a sĂĄrga Ă­ze közötti kĂŒlönbsĂ©g nem olyan jelentƑs. Az Ă­zvilĂĄguk nem mozog olyan szĂ©les skĂĄlĂĄn, mint a kĂŒlönbözƑ szĂ­nƱ paradicsomokĂ©, de azĂ©rt tapasztalhatĂł nĂ©mi kĂŒlönbsĂ©g. Ez gyakran enyhe, Ă©s akkor Ă©rzƑdik leginkĂĄbb, ha nyersen fogyasztjuk a sĂĄrgarĂ©pĂĄt.

A klasszikus narancssĂĄrga sĂĄrgarĂ©pa a 17. szĂĄzadi HollandiĂĄban vĂĄlt nĂ©pszerƱvĂ©, ezt ma mĂĄr „normĂĄl sĂĄrgarĂ©pĂĄnak” nevezzĂŒk. A sĂĄrgarĂ©pa korĂĄbban sokfĂ©le szĂ­nben – mĂ©g zöldben is – kaphatĂł volt.

MĂĄs szĂ­nƱ rĂ©pĂĄkkal összehasonlĂ­tva a narancssĂĄrga verziĂł körĂŒlbelĂŒl nĂ©gyszeresĂ©t tartalmazza az USDA ĂĄltal ajĂĄnlott A-vitaminadagnak, Ă©s rengeteg bĂ©ta-karotint tartalmaz. Ez a tĂ­pus földes Ă­zƱ, Ă©des, Ă©s nyersen vagy fƑzve is finom.

A lila sĂĄrgarĂ©pa Ă­ze intenzĂ­ven Ă©des, amelyet nĂ©ha borsos Ă­z kĂ­sĂ©rhet. RemekĂŒl illik salĂĄtĂĄkba, vagy kĂ©szĂŒlhet belƑle izgalmas savanyĂșsĂĄg is.

Minden színƱ våltozata ízletes.
Kép: canva

A fehĂ©r vagy az aranyszĂ­nƱ sĂĄrgarĂ©pa Ă­ze enyhĂ©bb, ĂĄm lĂ©nyegesen Ă©desebb, mint a narancssĂĄrga vagy a lila vĂĄltozatĂ©. KĂŒlönösen finomak sĂŒtve, egy kevĂ©s vajjal Ă©s mĂ©zzel serpenyƑben pirĂ­tva. Levesekhez adva is Ă©desebb Ă­zt eredmĂ©nyeznek.

A piros sĂĄrgarĂ©pa a mediterrĂĄn Ă©s az ĂĄzsiai fajtĂĄk között gyakori, Ă©lĂ©nkpiros szĂ­nƱ. SzĂ­nĂ©t a likopin adja, vagyis ugyanaz az antioxidĂĄns, amely a paradicsomban is megtalĂĄlhatĂł. Íze Ă©deskĂ©s, aromĂĄs, fƑzĂ©skor is megƑrzi szĂ­nĂ©t.

Tåpanyagbånya: béta-karotin és vitaminok a sårgarépåban

A sĂĄrgarĂ©pa kĂŒlönösen jĂł bĂ©ta-karotin-, rost-, K1-vitamin-, kĂĄlium- Ă©s antioxidĂĄnsforrĂĄs. RĂĄadĂĄsul a sĂĄrgarĂ©pa kalĂłriafronton is igen kedvezƑ, nem mellesleg szĂĄmos egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnye is van. Ă‰lĂ©nk szĂ­nĂ©t a bĂ©ta-karotinnak, egy antioxidĂĄnsnak köszönheti, amelyet a szervezet A-vitaminnĂĄ alakĂ­t.

VĂ­ztartalma 86% Ă©s 95% között mozog, az ehetƑ rĂ©sz pedig körĂŒlbelĂŒl 10% szĂ©nhidrĂĄtbĂłl ĂĄll. Nagyon kevĂ©s zsĂ­rt Ă©s fehĂ©rjĂ©t tartalmaz, ĂĄm annĂĄl több rostot.

Két közepes nyers sårgarépa, vagyis 100 gramm (g) tåpanyagtartalma és tåpértéke:

  • kalĂłria: 41,
  • vĂ­z: 89%,
  • fehĂ©rje: 0,8 g,
  • szĂ©nhidrĂĄt: 9,0 g,
  • rost: 2,7 g,
  • zsĂ­r: 0,1 g.
Ha savanyítva eszed, ezzel a bélrendszerednek is jót teszel.
Kép: canva

A sĂĄrgarĂ©pa glikĂ©miĂĄs indexe alacsony: az ilyen Ă©lelmiszerek fogyasztĂĄsa pedig jĂłt tesz az egĂ©szsĂ©gĂŒnknek, hiszen a vĂ©rcukorszintĂŒnket nem mozgatja meg tĂșlsĂĄgosan.

A pektin a sĂĄrgarĂ©pĂĄban talĂĄlhatĂł oldhatĂł rost fƑ formĂĄja. Az oldhatĂł rostok csökkenthetik a vĂ©rcukorszintet azĂĄltal, hogy lelassĂ­tjĂĄk a cukor Ă©s a kemĂ©nyĂ­tƑ emĂ©sztĂ©sĂ©t. RĂĄadĂĄsul tĂĄplĂĄlhatjĂĄk a bĂ©lben Ă©lƑ jĂłtĂ©kony baktĂ©riumokat is, ami jobb egĂ©szsĂ©ghez Ă©s a betegsĂ©gek kockĂĄzatĂĄnak csökkenĂ©sĂ©hez vezethet. SƑt, bizonyos oldhatĂł rostok ronthatjĂĄk a koleszterin felszĂ­vĂłdĂĄsĂĄt az emĂ©sztƑrendszerbƑl, csökkentve a vĂ©r koleszterinszintjĂ©t.

A sĂĄrgarĂ©pĂĄban talĂĄlhatĂł fƑ oldhatatlan rostok a cellulĂłz, a hemicellulĂłz Ă©s a lignin. Az oldhatatlan rostok csökkenthetik a szĂ©krekedĂ©s kockĂĄzatĂĄt, Ă©s elƑsegĂ­thetik a rendszeres bĂ©lmozgĂĄst.

Ezen tĂșl a rĂ©pa szĂĄmos vitamin Ă©s ĂĄsvĂĄnyi anyag forrĂĄsa, kĂŒlönösen a biotinĂ©, a kĂĄliumĂ©, valamint az A-vitaminĂ© (bĂ©ta-karotinbĂłl), a K1-vitaminĂ© (fillokinon) Ă©s a B6-vitaminĂ©.

Az A-vitamin elƑsegĂ­ti a jĂł lĂĄtĂĄst, Ă©s fontos a növekedĂ©shez, a fejlƑdĂ©shez Ă©s az immunfunkciĂłkhoz. A B-vitamin, amely korĂĄbban H-vitaminkĂ©nt volt ismert, fontos szerepet jĂĄtszik a zsĂ­r- Ă©s a fehĂ©rje-anyagcserĂ©ben. A sĂĄrgarĂ©pa kĂĄliumban is gazdag, ez az esszenciĂĄlis ĂĄsvĂĄnyi anyag fontos szerepet jĂĄtszik a vĂ©rnyomĂĄs szabĂĄlyozĂĄsĂĄban.

A narancsos szĂ­nnek sok mindent köszönhetĂŒnk.
Kép: canva

Ami szintĂ©n figyelemre mĂ©ltĂł, az az, hogy a sĂĄrgarĂ©pa szĂĄmos növĂ©nyi vegyĂŒletet tartalmaz, beleĂ©rtve a karotinoidokat is, amelyek erƑs antioxidĂĄnsok, ezĂ©rt javĂ­tjĂĄk az immunfunkciĂłkat. FogyasztĂĄsukat összefĂŒggĂ©sbe hozzĂĄk szĂĄmos betegsĂ©g, többek között a szĂ­vbetegsĂ©gek, a kĂŒlönfĂ©le degeneratĂ­v Ă©s bizonyos tĂ­pusĂș rĂĄkos megbetegedĂ©sek kockĂĄzatĂĄnak csökkenĂ©sĂ©vel. A bĂ©ta-karotin a sĂĄrgarĂ©pa fƑ karotinja, amely a szervezetben A-vitaminnĂĄ alakulhat, ez a folyamat azonban egyĂ©nenkĂ©nt eltĂ©rƑ lehet. A sĂĄrgarĂ©pa fogyasztĂĄsĂĄval egyĂŒtt törtĂ©nƑ zsĂ­rbevitel segĂ­thet a bĂ©ta-karotin nagyobb mĂ©rtĂ©kƱ felszĂ­vĂłdĂĄsĂĄban.

Ez a karotinoid szĂĄmos egĂ©szsĂ©gĂŒgyi elƑnnyel jĂĄrhat. PĂ©ldĂĄul a karotinoidokban gazdag Ă©trend segĂ­thet megvĂ©deni a szervezetet a rĂĄk szĂĄmos tĂ­pusĂĄtĂłl. Ide tartozik a prosztata-, a vastagbĂ©l- Ă©s a gyomorrĂĄk.

A szem is hĂĄlĂĄs a sĂĄrgarĂ©pa-fogyasztĂĄsĂ©rt: a karotinoidok csökkenthetik az Ă©letkorral összefĂŒggƑ makuladegenerĂĄciĂł kockĂĄzatĂĄt is. Az emlĂ­tett Ă©rvek azt erƑsĂ­tik, hogy sĂĄrgarĂ©pĂĄt fogyasztani valĂłdi fƑnyeremĂ©ny. De vajon mit kĂ©szĂ­thetsz belƑle?

Egy egyszerƱ répatortarecept és mås kedvenceink répåból

A sĂĄrgarĂ©pa rengetegfĂ©lekĂ©ppen felhasznĂĄlhatĂł a konyhĂĄban. Remek tĂłcsni kĂ©szĂŒlhet belƑle, Ă©n mindig megbolondĂ­tom egy kis mustĂĄrral, Ă©desburgonyĂĄval is. De a bolognainak is elengedhetetlen alapeleme: a sofrito, azaz a zeller- Ă©s rĂ©paalapĂș szĂłsz hĂșsos Ă©s hĂșsmentes vĂĄltozatĂĄt is izgalmasabbĂĄ teszi. Emellett a rĂ©pa csodĂĄs salĂĄtĂĄkban naranccsal, vagy indiai rĂ©pacurrykĂ©nt kurkumĂĄval Ă©s kĂłkusztejjel.

A sĂĄrgarĂ©papĂŒrĂ© remek levesalap lehet, de burgonyapĂŒrĂ© helyett is isteni gyömbĂ©rrel, szerecsendiĂłval, citrommal Ă©s vajjal. SĂŒtemĂ©nyekben helyettesĂ­theti az olajat, valamint csodĂĄs vegĂĄn mac’n’cheese kĂ©szĂŒlhet belƑle. FetĂĄval, tĂșrĂłval, ricottĂĄval Ă­zletes mĂĄrtogatĂłs kĂ©szĂŒlhet belƑle, Ă©s smoothie-ban is szuper almĂĄval keverve.

A sĂĄrgarĂ©pa fagyasztĂĄsa sem bonyolult: elƑtte Ă©rdemes blansĂ­rozni, azaz a feldarabolt rĂ©pĂĄt pĂĄr pillanatra lobogĂł vĂ­zbe tenni:

  • a karikĂĄkat 2 percre,
  • a hasĂĄbokat 3 percre,
  • az egĂ©sz kicsi rĂ©pĂĄkat pedig 4 percre.

Szinte azonnal szedd ki, Ă©s hƱtsd le jeges vĂ­zben ugyanennyi idƑ alatt! SzĂĄrĂ­tsd meg konyharuhĂĄn vagy papĂ­rtörlƑn! TĂĄlcĂĄn fagyaszd elƑ, ehhez terĂ­tsd szĂ©t, Ă©s Ă­gy helyezd be a fagyasztĂłba! 1–2 Ăłra utĂĄn mehetnek a zĂĄrhatĂł zacskĂłkba, dobozokba. Ebben a formĂĄban a fagyasztĂłban -18 °C-on 8–10 hĂłnapig is eltarthatĂł.

Egy finom leves az Ƒszi napokra?
Kép: canva

EgyszerƱ répatortarecept

KĂ©tsĂ©gkĂ­vĂŒl a rĂ©patorta a legnĂ©pszerƱbb Ă©dessĂ©g, amely rĂ©pĂĄbĂłl kĂ©szĂŒlhet. FƱszeres, omlĂłs, Ă­zes Ă©s finom krĂ©m tartozik hozzĂĄ. LĂĄssuk, hogyan kĂ©szĂŒl!

HozzĂĄvalĂłk:

  • 360 gramm liszt,
  • 2 teĂĄskanĂĄl sĂŒtƑpor,
  • 1 teĂĄskanĂĄl szĂłdabikarbĂłna,
  • 1 teĂĄskanĂĄl sĂł,
  • 1 teĂĄskanĂĄl Ƒrölt fahĂ©j,
  • œ teĂĄskanĂĄl Ƒrölt szerecsendiĂł,
  • 320 milliliter növĂ©nyi olaj, 
  • 220 gramm vilĂĄgosbarna cukor, 
  • 200 gramm kristĂĄlycukor, 
  • 4 darab nagy tojĂĄs,
  • 2 teĂĄskanĂĄl vanĂ­lia (10 ml),
  • 315 gramm reszelt sĂĄrgarĂ©pa,
  • 120 gramm aprĂłra vĂĄgott pekĂĄndiĂł.

A mĂĄzhoz:

  • 227 grammos krĂ©msajttömb szobahƑmĂ©rsĂ©kleten,
  • 227 gramm sĂłtlan, puha vaj,
  • 1 teĂĄskanĂĄl vanĂ­liakivonat,
  • 500 gramm porcukor.

Így kĂ©szĂ­tsd el!

MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 175°C-ra! Kenj ki vĂ©konyan kĂ©t 23 cm-es kerek tortaformĂĄt sĂŒtƑspray-vel vagy vajjal, Ă©s bĂ©leld ki az aljukat sĂŒtƑpapĂ­rral! Egy nagy keverƑtĂĄlban keverd össze a lisztet, a sĂŒtƑport, a szĂłdabikarbĂłnĂĄt, a sĂłt, a fahĂ©jat Ă©s a szerecsendiĂłt!

KĂŒlön egy közepes tĂĄlban keverd össze a cukrokat, az olajat, a tojĂĄsokat Ă©s a vanĂ­liĂĄt, amĂ­g jĂłl össze nem keverednek! Öntsd a nedves hozzĂĄvalĂłkat a szĂĄraz keverĂ©khez, Ă©s keverd Ă©ppen csak addig, amĂ­g össze nem ĂĄllnak, Ă©s csak nĂ©hĂĄny lisztcsĂ­k marad. Keverd a sĂĄrgarĂ©pĂĄt Ă©s a pekĂĄndiĂłt a tĂ©sztĂĄba! Oszd el egyenletesen a tĂ©sztĂĄt az elƑkĂ©szĂ­tett tepsikben!

SĂŒsd 30–35 percig, vagy amĂ­g a közepĂ©be szĂșrt fogpiszkĂĄlĂł tisztĂĄn ki nem jön. Hagyd a sĂŒtemĂ©nylapokat teljesen kihƱlni a tepsiben egy rĂĄcsra helyezve! MiutĂĄn kihƱltek, fordĂ­tsd meg a lapokat, Ă©s vedd le rĂłluk a sĂŒtƑpapĂ­rt!

Az egyik legfinomabb desszert, ami zöldsĂ©gbƑl kĂ©szĂŒlhet.
Kép: canva

A krémsajtos måzhoz:

Egy nagy keverƑtĂĄlban kĂ©zi mixerrel közepes sebessĂ©ggel keverd fel a vajat, amĂ­g nagyon puha Ă©s sima nem lesz, körĂŒlbelĂŒl 1 percig. Add hozzĂĄ a krĂ©msajtot, Ă©s keverd habosra, körĂŒlbelĂŒl 30 mĂĄsodpercig!

Alacsony fokozaton keverƑgĂ©ppel fokozatosan adagold hozzĂĄ a porcukrot! (KemĂ©nyebb, Ă©desebb krĂ©mhez több cukrot hasznĂĄlj!) MiutĂĄn összeĂĄllt, kapard le a tĂĄl tartalmĂĄt, Ă©s add hozzĂĄ a vanĂ­liĂĄt! Közepesen alacsony fokozaton keverd, amĂ­g habos Ă©s könnyen kenhetƑ nem lesz, körĂŒlbelĂŒl 1 percig!

EzutĂĄn helyezd az egyik kihƱlt sĂŒtemĂ©nylapot a tetejĂ©vel felfelĂ© egy tortatartĂłra vagy tĂĄlalĂłtĂĄlra, Ă©s kend meg a mĂĄz hĂĄromnegyedĂ©vel egĂ©szen a torta szĂ©lĂ©ig! Helyezd a mĂĄsik sĂŒtemĂ©nylapot a tetejĂ©re a tetejĂ©vel lefelĂ©! Kend meg a maradĂ©k mĂĄzzal a torta tetejĂ©t Ă©s oldalĂĄt!

Ha szeretnĂ©d, a krĂ©m egy rĂ©szĂ©t elteheted, Ă©s dĂ­szĂ­tĂ©seket kenhetsz vele a tortĂĄra, vagy aprĂłra vĂĄgott pirĂ­tott pekĂĄndiĂłt szĂłrhatsz a krĂ©mre. SzeletelĂ©s elƑtt 30 percig hƱtsd a tortĂĄt, hogy a krĂ©m megkössön! A maradĂ©kot lefedve hƱtƑszekrĂ©nyben legfeljebb 1 hĂ©tig tĂĄrolhatod.

Ne csak boltbĂłl vedd! – SĂĄrgarĂ©pa vetĂ©se a konyhakertben

A sĂĄrgarĂ©pa vetĂ©si ideje a tavaszi hĂłnapokban van, ĂĄm erre mĂĄr most Ƒsszel is elƑkĂ©szĂŒlhetsz. ÁltalĂĄban mĂĄrcius vĂ©gĂ©tƑl mĂĄjus közepĂ©ig vetheted, amint a talaj mĂĄr 6–8 °C-ra felmelegedett.

Ɛsszel oktĂłber–november környĂ©kĂ©n is elvetheted, ha ĂĄttelelƑ vetĂ©st szeretnĂ©l (ilyenkor a mag tavasszal kel ki). Ennek elƑnye az, hogy a tavaszi csapadĂ©k segĂ­ti a kelĂ©st, Ă©s a gyomok is kevesebb gondot okoznak.

A sĂĄrgarĂ©pa szereti a mĂ©lyen lazĂ­tott, homokos vĂĄlyogtalajt, amely jĂł vĂ­zĂĄteresztƑ, gyommentes, nem rögös. A köves, tömör talajban elĂĄgazik, vagy torzul a gyökere. A friss istĂĄllĂłtrĂĄgyĂĄtĂłl szintĂ©n elĂĄgazĂł, repedt gyökerek fejlƑdnek. InkĂĄbb az elƑzƑ szezon ƑszĂ©n trĂĄgyĂĄzd a terĂŒletet!

Kedveli a laza talajt.
Kép: canva

A napos fekvĂ©st kedveli, fĂ©lĂĄrnyĂ©kban gyengĂ©bben fejlƑdik, kelĂ©skor Ă©s a gyökĂ©r fejlƑdĂ©sekor rendszeres, de nem tĂșlzĂĄsba vitt öntözĂ©se szĂŒksĂ©ges.

A vetésre is oda kell figyelni, hiszen a magok nagyon aprók, ezért:

  • kĂ©szĂ­ts sekĂ©ly barĂĄzdĂĄkat kb. 1–2 cm mĂ©lyen, 20–25 cm sortĂĄvolsĂĄgra,
  • a magokat ritkĂĄn szĂłrd, 2–3 cm tƑtĂĄvolsĂĄgra,
  • fedd be vĂ©konyan földdel, Ă©s finoman tömörĂ­tsd a talajt!

A sĂĄrgarĂ©pa lassan kel (10–20 nap alatt), ezĂ©rt tĂŒrelem kell hozzĂĄ. A gyomokat mĂ©g kelĂ©s elƑtt prĂłbĂĄld kordĂĄban tartani! RitkĂ­tĂĄsra akkor van szĂŒksĂ©g, amikor a növĂ©nynek 3–4 levele van, hagyj közöttĂŒk kb. 5 cm tƑtĂĄvolsĂĄgot, hogy szebb, nagyobb gyökerek fejlƑdjenek!

A sĂĄrgarĂ©pa jĂłl tĂĄrsĂ­thatĂł hagymafĂ©lĂ©kkel (pl. vörös- vagy pĂłrĂ©hagymĂĄval): kölcsönösen vĂ©dik egymĂĄst a kĂĄrtevƑktƑl; retekkel: a retek elƑbb beĂ©rik, Ă­gy helyet hagy a rĂ©pĂĄnak; salĂĄtĂĄval: ĂĄrnyĂ©kolja a talajt a kelĂ©s idejĂ©n. Ne vesd borsĂł, kapor vagy zeller közelĂ©be, mert ezek gĂĄtolhatjĂĄk a fejlƑdĂ©sĂ©t!

A sårgarépa tehåt minden fronton fantasztikus növény, érdemes hasznålni a konyhåban, a szervezeted hålås lesz érte.

Kiemelt kép: canva

search icon