Zászlóshajó fajok
Zászlóshajó fajok

A zászlóshajó fajok olyan karizmatikus fajok, amelyeket vonzerejük, jellegzetességük vagy sebezhetőségük miatt választanak egy meghatározott élőhely szimbólumává. Ezek a fajok általában érzelmileg magukkal ragadják a közönséget, így gyakran környezetvédelmi célok, kampányok nagyköveteként is megjelennek, felhívva az emberek figyelmét a természetvédelmi erőfeszítések fontosságára. Ekképpen egész ökoszisztémák kabalái lehetnek. A zászlóshajó fajok lehetnek kulcsfajok vagy indikátorfajok, de nem feltétlenül azok.

A legismertebb zászlóshajó faj az óriáspanda, amely egyben a természetvédelem legjelentősebb szimbóluma. Ezt a fajt használja a World Wildlife Fund (WWF) logóként. A jegesmedvék, akik leginkább az éghajlatváltozás hatásaira való figyelemfelkeltésben játszanak szerepet, szintén jelentős zászlósfajok. A sarkvidéki fókavadászat betiltására irányuló mozgalom a bébi fókában találta meg zászlóshajó faját. A tengeri teknősök a világ óceánjainak zászlóshajósai, egyes mozgalmak általuk szeretnék felhívni a figyelmet a horogsoros halászat korlátozására.

Szintén a zászlóshajó fajok közé sorolhatók a bengáli tigris, az afrikai elefánt, az ázsiai elefánt, a hegyi gorillák vagy épp a koala. Ezek a fajok sikeresen ösztönözhetik a biológiai sokféleség megőrzésének nagyobb mértékű támogatását.

Egyes vélemények szerint azonban népszerűségük miatt túlzottan nagy figyelem hárul rájuk, amiből más veszélyeztetett fajok csak keveset vagy egyáltalán nem profitálnak.

További szócikkek
search icon