Vega és vegán receptek húsmentes karácsonyi fogásokhoz

Vega és vegán receptek húsmentes karácsonyi fogásokhoz
Vega és vegán receptek húsmentes karácsonyi fogásokhoz

Húsmentes finomságok, ízletes növényi alapú karácsonyi menü: sokkal könnyebben lehetséges, mint ahogyan elsőre gondolnád! Klasszikus és újraértelmezett karácsonyi fogások, néhány különleges húsmentes recept: ezekkel szeretnénk segíteni titeket abban, hogy vega és vegán ételek is kerüljenek az ünnepi asztalra.

Ha meghallod a karácsony szót, a családi összejövetelek, a szeretet, a meglepetések mellett valószínűleg a nagy lakomák is eszedbe jutnak. Akár töltött káposzta, akár hal, kacsa vagy vadhús kerül hagyományosan az asztalotokra, a fenntarthatóság jegyében néhány húsmentes fogást is érdemes becsempészni a menübe.

Fontos ugyanis, hogy odafigyeljünk arra, hogy étkezéseinket is fenntarthatóan bonyolítsuk, hiszen ahogy egy korábbi, a Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expót bemutató cikkünkben is írtuk: „A jóléti társadalmaknak jelentősen meg kell(ene) változtatniuk a táplálkozási szokásaikat a növényi élelmiszerek javára.

Egyre többen próbálkoznak vega vagy vegán menüsorral. Szerencsére ma már elképesztően jó recepteket lehet találni akár a hagyományos karácsonyi ételek kiváltására is.

Bár talán nem is a „kiváltás” a megfelelő kifejezés, hiszen a húsmentes fogások lehetnek ugyanolyan finomak és izgalmasak, mint azok, amelyekbe hús kerül. Mindenképpen érdemes kísérletezni! Ehhez összegyűjtöttünk néhány szuper receptet!

Vega receptek: íme egy komplett menüsor!

Előétel: céklás camembert-es galette karamellizált körtével

A cékla és a körte már alapvetően ünnepi ízvilágot képvisel, de mindezt még megfejeljük egy kis camembert-rel. A galette ráadásul egy esztétikusan kivitelezhető finomság, biztosan minden vendéged megnyalja majd a tíz ujját utána!

Hozzávalók a galette tésztájához:

  • 12 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • kb. 1 dl víz

Hozzávalók a céklához:

  • 4 db közepes cékla
  • 1 db sonkahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • zsálya
  • fehér bors
galette kéz
Körte, cékla és egy kis camembert.

Hozzávalók a feltéthez:

  • 1 kanál méz
  • 1 db körte
  • 1 db camembert sajt
  • 1 nagy marék durvára vágott dió
  • 1 nagy marék spenót

Így készítsd el!

A tésztához az alapanyagokat keverd össze! A tésztát összegyúrás után 1 órát pihentesd a hűtőben!

Ez idő alatt elkészítheted a céklapürét. A céklát sós vízben főzd meg! Míg fő, az apróra vágott hagymát kevés olajon dinszteld meg! Ha kész, add hozzá a puhára főtt céklát és egy kevés főzőlevet! Fűszerezd, keverd össze, hogy mindenhol érje fűszer! 10 percig alacsony lángon főzd készre! A felét pürésítsd!

A tésztát kör formára kb. 4 mm vékonyra nyújtsd ki, kend meg a céklapürével, halmozd rá a darabolt céklát, a felszeletelt camembert sajtot, a durvára vágott diót, a vékonyra szeletelt körtét, és csurgasd rá a mézet!

200 ⁰C-on kb. 40–45 percig süsd, míg a tészta aranybarna lesz! Friss salátával a tetején tálald!

Főétel: vega töltött káposzta

A menüből nem hiányozhat a töltött káposzta, azonban hús nélkül is csodás lehet ez a fogás!

Hozzávalók:

  • 1 bögre rizs vagy gersli
  • 1 hagyma
  • 25 dkg gomba (ínyencek készíthetik laska- vagy ördögszekérgombával)
  • kakukkfű
  • só, bors
  • 1/2 l paradicsomszósz
  • 4 gerezd fokhagyma
  • pirospaprika
  • olívaolaj
  • bazsalikom
  • fél kg savanyú káposzta
  • 1 fej káposzta
  • 1 db padlizsán
töltött káposzta asztal tál kanál
Húsmentesen is isteni!

Így készítsd el!

A rizst vagy a gerslit pirítsd meg kicsit, majd főzd meg sós vízben! A hagymákat, a gombát és a padlizsánt vágd apróra! Először a hagymát pirítsd meg, majd jöhetnek a további hozzávalók, a padlizsán, a fokhagyma és a gomba, majd a fűszerek is!

A mártáshoz a paradicsomszószt és a fűszereket forrald össze! A káposztaleveleket forrásban lévő vízben főzd pár percig! Ezekbe töltöd majd a tölteléket.

A főtt riszt és a tölteléket keverd össze egy kis paradicsomszósszal! Egy tepsibe tedd bele a savanyú káposztát, majd tekerd be a batyukat, és ezeket fektesd rá! Öntsd nyakon a maradék paradicsomszósszal, majd tedd 180 °C-os sütőbe 40–50 percre!

Desszert: sütőtökös pite

A sütőtök igazi télies ízvilág, egy jó pite pedig méltó zárása lehet a menünek.

Hozzávalók a tésztához:

  • 130 g liszt
  • 1/2 tk só
  • 1 tk cukor
  • 110 g vaj
  • 50 g tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1/2 bögre barna cukor
  • 1/2 bögre cukor
  • 2 db tojás + 1 tojássárgája
  • 2 tk fahéj
  • 1/2 tk só
  • 2 tk gyömbér
  • csipetnyi szerecsendió
  • csipetnyi szegfűszeg
  • pici kardamom
  • 1/2 sütőtök megsütve
  • 1,5 bögre tejszín
sütőtökös pite fahéj asztal
A sütőtökös pite igazi ünnepi édesség.

Így készítsd el!

A tésztához a vajat kisebb darabokra vágd fel, és hagyd, hogy szobahőmérsékleten pár perc alatt megpuhuljon! Közben egy nagyobb tálban keverj össze lisztet, sót és cukrot!

Add a vajat a lisztes keverékhez, és lassan dolgozd el a kezeddel, amíg egy nagyjából homogén masszát kapsz! Ezután add a tejfölt a tésztához, és egy villa segítségével vegyítsd bele a masszádba!

Formázz gömböt a tésztából, és szórd meg a tetejét liszttel! Takard le fóliával, és 1 órára tedd a hűtőbe pihenni! 5–10 perccel azelőtt vedd ki a hűtőből, hogy szükséged lenne rá, hogy legyen ideje felmelegedni!

Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát egyenletes vastagságúra, és tedd a sütőformába!

A sütőtököket mosd meg és vágd fel 4–6 kb. egyenlő nagyságú darabra! 200 °C-os sütőben süsd kb. 40 percig, vagy amíg jól meg nem puhul! (Még jobb lesz, ha egy kis vizet is teszel a tök mellé egy hőálló edénykében.) 

Amikor elkészült, hagyd egy kicsit kihűlni, majd egy kanállal válaszd le a héját!

A felvert tojásokat a cukorral, a sóval, a fűszerekkel keverd össze!

Add ehhez a sütőtökpürédet, majd keverd bele a tejszínt!

Öntsd a keveréket a tésztába! Süsd 220 °C-on 15 percig, majd csökkentsd a hőmérsékletet 180 °C-ra, és süsd még 45–55 percig! Akkor jó, amikor a beleszúrt késre már nem ragad rá semmi. (A sütés közben félúton betakarhatod a tészta kilátszó részét alumíniumfóliával, hogy ne égjen meg!)

Vegán receptek: növényi eredetű finomságokat az asztalra!

Előétel: pirított vörös áfonyás kelbimbó

A kelbimbóról már mi is ódákat zengtünk, és a vörös áfonyás pirított, pici káposztafejek az ünnepi asztalon is remekül helytállnak majd.

Hozzávalók:

  • 500 g friss kelbimbó
  • olaj
  • só, bors
  • 500 g csiperkegomba
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 ek szójaszósz
  • 70 g vörös áfonya
kelbimbó vörösáfonya tál
A kelbimbó ízletes előétel.

Így készítsd el!

Vágd ketté a kelbimbókat, majd keverd össze 2–3 evőkanál olívaolajjal, sózd, borsozd, majd 200 °C-on süsd 20 percig egy tepsiben!

Szeleteld fel eközben a gombát, és magas hőfokon, száraz serpenyőben pirítsd meg! Szedd ki, majd pirítsd meg a hagymát, sózd, borsozd, öntsd hozzá a szójaszószt, és forgasd össze a sült kelbimbóval, az áfonyával és a gombával!

Főétel: vegán rétes vörösboros szósszal

Zöldségek, vörösbor és fűszerek harmóniája rétesbe tekerve. Ebből még a húsimádó rokonok is repetáznak majd!

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 3 fej hagyma
  • 2 db szárzeller
  • 1 sárgarépa
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 100 g bulgur
  • 2 ek olívaolaj
  • kakukkfű
  • só, bors
  • 200 ml vörösbor
  • 1 db konzerv sűrített paradicsom
  • 300 g gomba
  • 1 tk cukor
  • friss petrezselyem

Hozzávalók a szószhoz:

  • 1 fej hagyma
  • 200 g gomba
  • 3 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű
  • 200 ml vörösbor
  • só, bors
  • 1/2 l zöldségalaplé
  • 1 tk keményítő
  • 1 tk cukor
  • 1 tk balzsamecet

A réteshez:

  • 4 db réteslap
  • olaj
  • növényi tej
zöldséges rétes gomba paradicsom
A zöldséges rétes tökéletes vegán főétel.

Így készítsd el!

A töltelékkel kezdd! A megtisztított hagymát, répát, szárzellert és fokhagymát vágd apró kockákra, és egy serpenyőben, közepesen erős lángon, időnként átkeverve dinszteld meg az olajon!

Közben egy lábasban bő, sós vízben kb. 10 perc alatt főzd meg a bulgurt, majd szűrd le!

A hagymás alapot sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítsd, kicsit pirítsd le, majd öntsd fel a vörösborral, és 10 percig erős lángon forrald!

A gombát vágd nagyon apróra, és pirítsd meg teljesen egy pici sóval és borssal!

Ezután keverd hozzá a sűrített paradicsomot, a bulgurt és a gombát, kevés cukorral és apróra vágott petrezselyemmel ízesítsd, majd hagyd kihűlni!

A szószhoz a hagymát, a fokhagymát és a gombát vágd kis kockákra, majd egy erős lángon hevített, kis méretű lábosban jól pirítsd meg! Közben szórd rá az apróra vágott kakukkfüvet, sót, borsot, majd öntsd fel a vegán borral, öntsd hozzá az alaplevet, és főzd 5–10 percig! Ezután sűrítsd be a kanálnyi vízben elkevert keményítővel, végül cukorral és balzsamecettel ízesítsd!

A rétes összerakásához a réteslapokat konyharuhára fektesd úgy, hogy közben a rétegeket enyhén lekened olajjal. Halmozd rá a tölteléket, a két oldalát hajtsd be, majd szorosan tekerd fel, és miután szójatejjel megkented, 180 °C-ra előmelegített sütőbe tedd 30–35 percre, amíg a tészta ropogósra sül!

Ha kész, hagyd kicsit kihűlni, és a szósszal tálald!

Desszert: vegán zserbó

A zserbó bizony vegán formában is mennyei hagyományos sütemény.

Hozzávalók a tésztához:

  • 10 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 25 dkg fehér liszt
  • 1 tk instant élesztő
  • csipetnyi só
  • 1 dl víz
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 20 dkg margarin (vegán)

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 40 dkg dió ledarálva
  • 25 dkg eritrit
  • 70 dkg baracklekvár (egy nagyobb vagy 1,5 kisebb üveg lekvár)

Hozzávalók a csokibevonóhoz:

  • 20 dkg tortabevonó (vegán) 
  • 1-2 ek olaj 

Így készítsd el!

A margarint vedd ki a hűtőből, és várd, míg kicsit megpuhul! A kétfajta lisztet keverd össze egy tálban, majd mehet hozzá a csipetnyi só, a porélesztő és a szódabikarbóna! A puha margarint reszeld a lisztbe, majd dolgozd össze a kezeddel, és add hozzá a vizet, hogy az egész egy gombóccá összeálljon! Ha ragacsos a tészta, gyúrás közben még szórhatsz hozzá lisztet.

Liszttel megszórt gyúródeszkán vagy munkalapon dolgozd át a tésztát! Henger alakú formát sodorj belőle, majd három egyenlő részre vágd fel! Először az egyik részt sodrófával formáld téglalap alakúra! Közel akkorára, mint a tepsi, amelybe belerakod majd! Tegyél a tepsibe sütőpapírt! A kinyújtott tésztát úgy a legkönnyebb a tepsibe tenni, ha feltekered a sodrófára, és a sodrófáról letekerve helyezed bele a tepsibe.

A tésztát igazítsd el, a tepsi oldalára jutó részt vágd le, majd alaposan kend meg baracklekvárral! A darált diót keverd össze az édesítővel, majd a dió felével szórd meg a lekvár tetejét! Jöhet rá a következő tésztalap. Téglalap alakúra nyújtva, a sodrófa segítségével a lekváros diós réteg tetejére tedd! Igazítsd el, ha a tepsi oldalára jutna tészta, vágd le! Ezt a maradék tésztát hozzágyúrhatod a következő, egyben utolsó tésztához. Az előző művelethez hasonlóan szórj a baracklekvárra diót, majd fedd be a tésztával!

A tésztát igazgasd el! Az utolsó szint tészta legyen! Szurkáld meg villával, majd 1 órát hűvös helyen pihentesd! Előmelegített sütőben 180 °C-on kb. 35 perc alatt süsd meg!

Jöhet a csokimáz.

Vízgőz felett olvaszd fel a csokit, keverj hozzá 1–2 evőkanál olajat! Addig kevergesd, míg teljesen elegyedik!

Az ünnepi menüsorokhoz jó étvágyat kívánunk!

search icon